2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Magyarország élőben

Így parancsolna megálljt az ÉVOSZ az áremelkedésnek

Az állami lakásfelújítási támogatás bejelentése óta soha nem látott áremelkedés indult meg az építőanyagiparban. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége visszafogná a termékek exportját. A javaslatról Koji Lászlót, az ÉVOSZ elnökét kérdezte Velkovics Imre Magyarország élőben extra című műsorunkban.

  • Így parancsolna megálljt az ÉVOSZ az áremelkedésnek

Az állami lakásfelújítási támogatás bejelentése óta soha nem látott áremelkedés indult meg az építőanyagiparban. A betonért tizenhat, a hőszigetelő anyagokért ötvenöt, a faanyagokért pedig csaknem száz százalékkal kell most többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség szerint eljött az idő, hogy a kormány rendet tegyen a piacon, amire Orbán Viktor legutóbb a héten tett ígéretet. Az ÉVOSZ azt szeretné, ha több alapanyag érkezne keletről, a hazai gyártók exportját pedig regisztrációhoz vagy engedélyhez kötnék.

Magyarországon a felhasznált építőanyagok 48 százaléka importból jön be és egyre nehezebb külföldről bizonyos építőanyagokat beszerezni, a világkereskedelem pedig úgy alakul, hogy egy ideig valószínűleg nem is fog bővülni

– jelentette ki a HírTV stúdiójában Koji László.

Közlése szerint a koronavírus-járvány másfél éve alatt nagyon sok éptőanyaggyár leállt, vagy kisebb kapacitáson dolgozott, eközben másfél éve elhalasztott építési ambíciók jelennek meg a piacon úgy Európában, mint az Egyesült Államokban és Ázsiában is.

Az ÉVOSZ tapasztalata szerint az előállítási költségek olyan mértékben nem emelkednek, mint amilyen mértékben azt néhány gyártó emeli.

Hogy mi tisztességes és mi tisztességtelen, annak eldöntésében nem az ÉVOSZ dolga eldönteni, hanem erre van egy gazdasági versenyhivatal. És igen, ha valaki a tisztességtelen piaci magatartás tilalmába ütközik, kartellmegállapodást köt, piacot oszt meg, monopol árakat diktál, azt a versenyhivatal nézze meg

– tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Koji László elmondta, az ÉVOSZ arra számít, hogy egyes építőanyagok esetében tovább fognak emelkedni az árak, hiszen látják, azt építőanyag gyárak folyamatosan jelentenek be ilyeneket, különösen amelyeknek a termék előállításához szükséges világpiaci árak emelkednek. 

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Lassan kiszárad a Rajna

Lassan kiszárad a Rajna

Akkora a szárazság a Rajnán, hogy a szállítóhajókat alig merik terhelni, nehogy zátonyra fussanak a folyón.

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!