2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Magyarország élőben

Így parancsolna megálljt az ÉVOSZ az áremelkedésnek

Az állami lakásfelújítási támogatás bejelentése óta soha nem látott áremelkedés indult meg az építőanyagiparban. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége visszafogná a termékek exportját. A javaslatról Koji Lászlót, az ÉVOSZ elnökét kérdezte Velkovics Imre Magyarország élőben extra című műsorunkban.

  • Így parancsolna megálljt az ÉVOSZ az áremelkedésnek

Az állami lakásfelújítási támogatás bejelentése óta soha nem látott áremelkedés indult meg az építőanyagiparban. A betonért tizenhat, a hőszigetelő anyagokért ötvenöt, a faanyagokért pedig csaknem száz százalékkal kell most többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség szerint eljött az idő, hogy a kormány rendet tegyen a piacon, amire Orbán Viktor legutóbb a héten tett ígéretet. Az ÉVOSZ azt szeretné, ha több alapanyag érkezne keletről, a hazai gyártók exportját pedig regisztrációhoz vagy engedélyhez kötnék.

Magyarországon a felhasznált építőanyagok 48 százaléka importból jön be és egyre nehezebb külföldről bizonyos építőanyagokat beszerezni, a világkereskedelem pedig úgy alakul, hogy egy ideig valószínűleg nem is fog bővülni

– jelentette ki a HírTV stúdiójában Koji László.

Közlése szerint a koronavírus-járvány másfél éve alatt nagyon sok éptőanyaggyár leállt, vagy kisebb kapacitáson dolgozott, eközben másfél éve elhalasztott építési ambíciók jelennek meg a piacon úgy Európában, mint az Egyesült Államokban és Ázsiában is.

Az ÉVOSZ tapasztalata szerint az előállítási költségek olyan mértékben nem emelkednek, mint amilyen mértékben azt néhány gyártó emeli.

Hogy mi tisztességes és mi tisztességtelen, annak eldöntésében nem az ÉVOSZ dolga eldönteni, hanem erre van egy gazdasági versenyhivatal. És igen, ha valaki a tisztességtelen piaci magatartás tilalmába ütközik, kartellmegállapodást köt, piacot oszt meg, monopol árakat diktál, azt a versenyhivatal nézze meg

– tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Koji László elmondta, az ÉVOSZ arra számít, hogy egyes építőanyagok esetében tovább fognak emelkedni az árak, hiszen látják, azt építőanyag gyárak folyamatosan jelentenek be ilyeneket, különösen amelyeknek a termék előállításához szükséges világpiaci árak emelkednek. 

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!