2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Horváth László: A szegregációs biznisznek nincs jövője Magyarországon

Hír TV

2020. június 5., péntek 20:06

A Kúria ítélete alapján Gyöngyöspatán több mint 60 diák és családjuk kap majd összesen 100 millió forint kártérítést. Horváth László törvénymódosító javaslatot nyújtott be, mely célja, hogy a jövőben a bíróság hasonló perekben ne ítélhessen meg pénzbeli kártérítést, hanem oktatással, képzéssel kárpótolja az illetőt. A részletekről Horváth László, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Horváth László közölte, a térségben jelenleg az egyik oldalon csalódottság, a másik oldalon pedig feszültség van. Az esettel kapcsolatban elmondta, hogy jogvédők egy modellt szerettek volna fabrikálni, mellyel beárazható a szegregáció és a hasonló esetek. A meglévő modell segítségével, ahogy ők fogalmaztak már egy egyszerű válóperes ügyvéd is sikerre vihet hasonló eseteket.

A benyújtott javaslat célja, hogy megüzenjék ez nem járható út, a szegregációs biznisznek nincs jövője Magyarországon. A képviselő ezúton is felhívta a romák figyelmét arra, hogy ne hagyják magukat megvezetni, az iskolakerülés és az erőszak nem fog kifizetődni. Van olyan most is folyamatban lévő per, ahol az állítólagos sértett több, mint 2000 órát hiányzott, ez két tanévnek felel meg.  

Az erőszak eredőjét a családban és a közvetlen szociális környezetben kell keresni, de jelen esetben az iskolákban muszáj rá hatékonyan reagálni, ezért szükség van egy tilalomfára az intézményekben, hogy tanárt, diákot emberi méltóságában megalázni, bántalmazni tilos. A törvénycsomag célja, hogy visszatartson és megadja a gyors beavatkozás lehetőségét. Horváth László az iskolaőrökről elmondta, hogy olyan közfeladatot ellátó személyek lesznek, akik a rendőrség állományába fognak tartozni, hatáskörük nem lesz olyan széles, de a szükséges, arányos intézkedéseket meg tudják tenni, indokolt esetben kényszerítő eszközt is alkalmazhatnak.

Hír TV