2019. december 9.,
hétfő, Natália napja

Horváth Ildikó: Óriási kincs a magyar immunizációs rendszer

2019. május 29., szerda 20:12

Előkészítettnek és megtervezettnek nevezte a bárányhimlő elleni védőoltás szeptemberi bevezetését Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a HírTV, Magyarország élőben című műsorában. Az államtitkár szerint a gyermek háziorvosok és a szülők is időben tájékoztatást fognak kapni a védőoltás részleteiről.

Szeptemberben indul az ingyenes és kötelező bárányhimlő oltás. Az állam évente 10 milliárd forintot költ a védőoltásokra, mellyel 98 százalékosra nőtt az országban az átoltottsági szint. A részletekről Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár mesélt.

A bárányhimlő majdnem minden második gyermeket érint, fontos ezért, hogy minél hamarabb oltva legyenek a gyerekek és ezáltal védve legyenek attól, hogy ne kaphassák el a betegséget.

A gyerekek ezért 13 és 16 hónapos koruk között kapják majd meg a kötelezővé tett oltást-jelentette ki Horváth Ildikó.

Az egészségügyi államtitkár szerint bár vita tárgyát képzi, hogy miért nem az MMR oltással együtt (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás) kapják a gyerekek a bárányhimlő elleni oltást, fontos, hogy mivel új oltásról van szó tisztán megfigyelhetőek legyenek a lehetséges mellékhatások.

„Az Európai Járványügyi Hatóságnál vannak olyan adatok, amelyek azt mutatják, hogy megnő a rizikója a lázgörcsnek akkor, ha ezek együtt adással történnek. Azt gondoljuk egy óriási kincs a magyar immunizációs rendszer, az a kötelező védőoltás rendszer, ami egy biztonságos szigetként tartja meg az országot.”

Horváth Ildikó elmondta, mivel például az Egyesült Államokban nem kötelező a védőoltás rendszer, ezért szenvedhet járványoktól az USA. Hozzátette, ott most vezetik be kötelezően az oltást kanyaróra.

„A parlamentben, ha ebből bármilyen képviselő politikai ügyként olyan bizonytalanságot támaszt, ami ezt megkérdőjelezi vagy rontja, az komolyan rosszat tesz az emberek érdekének”

- jelentette ki az államtitkár azzal kapcsolatban, hogy néhány képviselő politikai vitát gerjeszt az új oltás kötelezővé tételéből.

HírTV