2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Hollik István: Inkább csöndben maradnék az ellenzék helyében

2019. június 5., szerda 19:58

Azok bírálják a jövő évi költségvetés tervezetét, akik kormányon egyszer sem nyújtottak be olyan költségvetést, amely az uniós elvárásoknak megfelelően három százalék alatt tartotta az államháztartási hiányt, emiatt az ország jelentősen eladósodott - jelentette ki Hollik István kormányszóvivő a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A politikus kifejtette: a jövő évi büdzsé a tervezésekor a kormány két alapvető célt vett figyelembe: a családoknak a gazdaság erejéhez mért támogatását és a gazdasági növekedés fenntartását.

„Én azért sokkal visszafogottabb lennék Varjú László vagy egyébként a másik felszólaló, a szocialisták részéről Mesterházy Attila volt. Én inkább a helyükben csöndben maradnék”

- indította a műsort Hollik István, kormányszóvivő. Elmondta ezek az emberek voltak azok, akik a szociáldemokrata, liberális kormánynak voltak a tagjai az akkori vezetésnek, akik egyébként csőd szélére sodorták az országot. Hozzátette, akkor ők egy havi nyugdíjat elvettek az emberektől és a munkanélküliséget is a duplájára növelték.

„A szocialisták a saját idejükben, nyolc év alatt egyszer sem voltak képesek egyetlen olyan költségvetési tervezetet sem benyújtani, ami a három százalékos hiánycél alatt lett volna.” 

Hozzátette, a mai napig ennek a terhét nyögi az ország, hiszen 55 százalékról, közel 85 százalékra növelték az államadósságot. Elmondta, jövő évben 125 milliárd forinttal többet fog költeni a kormány az egészségügyre, az ideihez képest. Ez többek között az Egészséges Budapest Programnak köszönhető, aminek keretében több új eszköz is beszerzésre kerül, valamint az új kórházépítések is megkezdődtek.

A költségvetés Hollik István szerint válaszol a két legnagyobb kihívásra. Elsőként, hogy a legfontosabb a család és a gyermekek.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy azok a családok, akik gyermeket szeretnének vállalni, azok vállalják is a gyermeket. Ehhez minden támogatást meg szeretnénk nekik adni. „

Másrészt pedig az látszik, hogy a magyar gazdaság az átlagos Európai Uniós átlagos gazdasági növekedési szintet jóval meghaladó mértékben növekszik. Elmondta, ahhoz, hogy ez a növekedési tempó fenntartható legyen intézkedések szükségesek.

„A 2020. évi költségvetés az amellett, hogy támogatja a családokat megvédi azokat a gazdasági eredményeket, amelyeket eddig elértünk és lehetővé teszi, hogy továbbra is gyors gazdasági növekedés valósulhasson meg Magyarországon, amelynek természetesen nyertesei a magyar emberek.”

Kerpel-Fronius Gábor azon kijelentésére, melyben agyhalottnak nevezte a magyarokat úgy reagált a kormányszóvivő, hogy sajnos már régi hagyomány a liberálisoknál, hogy lenézik az embereket. Elmondta, minden politikusnak arra kell törekednie, hogy minden embert képviseljen, de aki agyhalottak titulálja lehetséges választóit az erre képtelen.

HírTV