2021. 09. 17. Péntek Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 09:00

Magyarország élőben

Hajnal Gabriella: Az oktatás egy szakma, nem szabadna politikai színtérré válnia

Kétéves munka után nyilvános a módosított Nemzeti Alaptanterv, amit már szeptemberben bevezetnek az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon. Kásler Miklós az EMMI minisztere azt mondta: az új NAT ötvözi a legmodernebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival, miközben a nemzeti identitást is erősíti. Az új NAT miatt több szakmai szervezet is tiltakozott és a kormányrendelet visszavonását követeli. A Magyartanárok Egyesülete például nem tartja elfogadhatónak, hogy jelentősen bővül a tananyag úgy, hogy a kortárs kultúráról egy szó sem esik. A NAT változásairól és az azt övező szakmai és közéleti visszhangokról Velkovics Vilmos műsorvezető Hajnal Gabriellával, a Nemzeti Alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztossal beszélgetett.

Több tantárgy megújul, átdolgozzák a tankönyveket, csökkennek a terhek, mégis akadnak kritikák. Mi az új Nemzeti Alaptanterv főkoncepciója – tette fel a kérdést vendégének Velkovics Vilmos.

Hajnal Gabriella hangsúlyozta, hogy az új alaptanterv összeállításakor fontos volt a terhek csökkentése, ez az óraszámokban már meg is nyilvánul. A miniszteri biztos elmondta, hogy mikor a Csépe Valéria-féle anyag 2018-ban kikerült társadalmi egyeztetésre, akkor mintegy 800-1000 vélemény érkezett rá. Ha minden javaslatot megfogadtak volna, akkor egy tanárnak 60-65 órája lett volna a gyerekeknek.

Hajnal Gabriella kitért arra is, hogy az elmúlt több mint nyolc hónapban szoros együttműködésben dolgozott együtt a minisztérium szakértői csapat Csépa Valéria professzor asszony csapatával. Velük együtt vették közösen figyelembe a társadalmi egyeztetés során beérkezett észrevételeket.

Elhangzott, hogy a pedagóguskar még decemberben látott egy félkész anyagot, de a minisztérium számított rá, hogy lesznek kritikus hangok az alaptantervvel kapcsolatban. Az állampolgári ismeretekben kaptak helyet a gyakorlatorientált - vállalkozási, pénzügyi, önkormányzati -  és a honvédelmi ismeretek is.

Velkovics Vilmos megjegyezte, hogy ideológiai okok miatt érte több vád az új NAT-ot és több olyan észrevétel is megjelent a sajtóban, amely nem felel meg a valóságnak. Erre a Hajnal Gabriella azt válaszolta, hogy az oktatás szakma, és nem szabadna kitenni politikai színtereknek. A miniszteri biztos megjegyezte, hogy Kertész Imrét tartalmazza a kerettanterv, de az állításokkal szemben Móricz és Örkény sem maradt ki, kötelező részei a NAT-nak. Ugyanígy félreértések vannak a kötelező olvasmányok terén - tette hozzá.

A beszélgetés során érintették még a projekt- és a csoportmunka szerepét a NAT-ban, valamint az esélyegyenlőség és az idő előtti iskolaelhagyás kérdése is szóba került.

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!