2023. 06. 08. Csütörtök Medárd napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Magyarország élőben

Gyuricza Csaba: Az agráriumnak alkalmazkodnia kell az időjárási szélsőségekhez

A magyar mezőgazdaságnak alkalmazkodnia kell az egyre szélsőségesebb időjáráshoz – hívta fel rá a figyelmet Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Hír TV Magyarország élőben című műsorában annak kapcsán, hogy a rengeteg eső májusban komoly károkat okozott a földeken, a gazdáknak pedig arra kell készülniük, hogy a szokásosnál melegebb lesz az idei nyár.

  • Gyuricza Csaba: Az agráriumnak alkalmazkodnia kell az időjárási szélsőségekhez

Gyuricza Csaba közlése szerint ma hazánk időjárása olyan, mint amilyen Bulgáriáé volt az 1960-as években, vagyis egy mediterrán típusú időjárásról van szó, ami kihat az élet minden területére, így az agráriumra is.

Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy teljes szemléletmód-váltásra van-e szükség a főigazgató elmondta, nem csak erről van szó, hanem arról is, hogy más gazdálkodástípussal más növényfajokkal és más típusú növénybetegségekkel kell megismerkedni.

Gyuricza Csaba ismertette, az aszályt elkerülni nem lehet, de az aszálykárokat lehet mérsékelni úgy, ha a gazdák a talajművelésben megtartanák a nedvességet a földben.

Ma Magyarországon az éves csapadék felét elpazaroljuk úgy, hogy az nem hasznosul a mezőgazdaság számára, ez 250-300 milliméter csapadékot is jelenthet – tette hozzá.

Az úgynevezett precíziós technológiával kapcsolatban elmondta, tulajdonképpen a mezőgazdasági és az informatikai ismeretek szimbiózisáról van szó, vagyis a digitális megoldások alkalmazásáról az agráriumban.

2030-ig évente 17 milliárd forint jut az öntözéshez kapcsolódó állami főművek fejlesztésére. Gyuricza Csaba elmondta, ebből a pénzből sok mindent lehet csinálni, de ez az összeg nyilván nem elég az átütő sikerhez, ugyanakkor hosszútávon, az uniós források, valamint a vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló források felhasználásával erre a célra 200-300 milliárd is juthat, amivel kétszeresére, akár háromszorosára is meg lehetne növelni az öntözhető területek nagyságát Magyarországon.

Teljes beszélgetés

Hír TV

 

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!