2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Greg Sheridan: Európa a saját tradícióival szemben vált ellenségessé

Hír TV

2019. július 16., kedd 20:00

A kereszténység leépítésével sokat veszíthet Európa – mondja Ausztrália egyik legbefolyásosabb véleményvezére. Greg Sheridan szerint az Isten nélküli kultúra radikalizálhatja az embereket. A külpolitikai újságíró szerint a hitválság mellett a nemzetállamok függetlenségének megnyirbálása is komoly veszélyt jelent. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Földi-Kovács Andrea vendége volt a neves ausztrál író, újságíró, a The Australian külpolitikai szerkesztője, aki a Mathias Corvinus Collegium meghívására tartózkodik hazánkban. Júniusban Londonban szintén a Mathias Corvinus Collegium által szervezett kerekasztal beszélgetésen vett részt, ahol arról beszélt, hogy az ázsiai államok a nemzeti büszkeségre építenek, míg Nyugat-Európában éppenséggel megnyirbálják a nemzeti szuverenitásukat egyes tagállamok.

„Miért fontos kérdés ez ma?”

– tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

„A normális szerveződési forma a nemzetállam, ahogy az emberiség szerveződik. Ez az a hely, ahol az emberek a demokráciát tudják gyakorolni és lojálisak lehetnek. Viszont nemrég olvastam egy könyvet, aminek az volt a címe, Isten jó neked. Ez azt mondja, hogy ha a Nyugat teljes mértékben hátrahagyja a tradicionális hitét, akkor nem fog tudni túlélni. Nyilvánvalóan a nemzetek egész világszerte erősen kötődnek a hithez, és a hit, a transzcendens világ elfelejtése nagyon veszélyes, különösen a nyugat-európaiak számára”

– fejtette ki a válaszában az ausztrál szakember.

A folytatásban Greg Sheridan elmondta: a nagy kérdés az, hogy a Nyugat tudja-e majd hit nélkül állni a kulturális versenyt a nagyon mélyen hívő tömegekkel szemben? Ausztráliában úgy döntöttek, az ország határait ellenőrzés alatt tartják, ők döntik el, ki léphet be az országba. Noha „bevándorló nemzetként” tekint az ausztrálokra, a neves újságíró mégsem akarná, hogy ezt mások határozzák meg számukra. Az országba érkezők iránt is megfogalmazódik az igény:

„Akik elkötelezettek az ausztrál polgári érdekek és értékek iránt, a jogállamiság iránt, amikor Ausztráliában vannak, akkor csatlakoznak-e ahhoz a kulturális szövethez, ami a jövőnket és a múltunkat jelenti”

– húzta alá a szerkesztő, aki úgy látja, ezzel szemben Európába óriási tömegek érkeztek Észak-Afrikából és a Közel-Keletről, „méghozzá irregulárisan és ezeknek jó része nem azért jött, hogy elfogadja az európai életformát, tradíciókat”, s a muszlim bevándorló zöme még ha jó szándékú is, a bajkeverők túl nagy kisebbséget jelentenek a többségi társadalmak számára.

„Általánosságban elmondhatom, ha illegálisan hoznak be bevándorlókat Ausztráliába, akkor a törvény szerint, aki ezt elköveti az embercsempész, és nagyon súlyos jogi felelősség terheli”

– szögezte le az ausztrál újságíró. Az ausztrál menekültügyi politika az illegálisan partra szállókat visszahajózza a tengeren Indonéziába. Korábban, míg engedték a bevándorlók hajóit – több százan meghaltak. Amióta az új határőrizeti politika van érvényben, egyetlenegy ember sem halt meg a tengeren, és ez nagyon fontos – nyilatkozta a The Australian szerkesztője.

 A jelenlegi bevándorló-krízis okát abban látja, hogy Európa vezető elitje elvesztette „nemzeti önbizalmát” ezért képtelenek megfelelően kezelni a válságot, „képtelenek felnőni a kihíváshoz”. Szerinte a határőrizet a legfontosabb: enélkül nincs szuverenitás. Ha ez működik, utána dönthet az ország „nagyvonalú gesztusokról”, befogadásról. Európa elitje nagyon negatív módon áll hozzá saját keresztény örökségéhez, „mintha állandóan elnézést akarnának kérni a múltjukért”, emiatt „idealizálják a radikálisan más embereket”. Számos bizonyíték utal arra: a kontrollálatlan betelepítés Európába kudarcos kísérletté vált. Európa a saját tradícióival szemben vált ellenségessé – szögezte le Greg Sheridan.

Hír TV