2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Giró-Szász András: A 2010-18 közötti periódusban egyfajta rendbetétel történt

Hír TV

2019. október 8., kedd 20:00

Mi áll az Orbán-kormány döntései mögött? Miért igaz az, hogy a jó politikához nem csak gondolat kell, hanem stabilitás és erő is? Mik az orbáni modell jellegzetességei? Ezekkel kapcsolatban beszélgetett a műsorvezető Giró-Szász András politológussal.

A közelgő önkormányzati választások hajrájában megváltozó közbeszédről is szó esett.

 „Szerintem nem változott sokat, inkább azt mondanám, hogy az emberek, akik nem a mindennapjaikban, hanem ciklusokban élik meg a politikát, hajlamosak elfeledkezni azokról a dolgokról, hogy 10 évvel és akár 20 évvel ezelőtt is voltak hangfelvételek alapján generált történetek.”

- vezette fel gondolatait Giró-Szász András.

A politikai életben objektivitásra való törekvésről is beszélt. Véleménye szerint ugyanis meglátszik az ember értékítélete, világfelfogása, gondolati képe, abban, amit mondd valamiről. A legfontosabbnak ugyanakkor nem is ezt tartja, hanem a politikai logikai cselekvések mögötti értelem megtalálását, mely felépít valamit. Érteni kell ugyanis a jelen, a múlt és a jövő politikáját.

Könyvének megírásának két fő mozgatórugója a „gödörbe való beleesés” és a politika mindennapos cselekvésének megértése. A 8 év felölelése azt a célt szolgálja, hogy az emberek megértsék, a politika logikáját. A politika ugyanis túlmutat az intellektuális kérdéseken. Persze kell hozzá gondolat és logika is, de ezeken túlmutat.

„A 2010 - 2018 közötti periódusban az első rész az – persze az orbáni modell gondolata alapján – egyfajta rendbetétel volt. Először rendbe kellett tenni az ország gazdaságát, költségvetését, államháztartását, sok minden mást, mert egy háziasszony is, ha valamit elképzel, újra álmodik, akkor először kitakarít. A szónak a jó értelmében természetesen. Ez a rendbetétel ez azért több éven át húzódott és ráadásul terhelt volt mindenféle nemzetközi viszonyokkal.”

- jegyezte meg a politológus.

A gazdasági modell minden eredménye az elődökkel ellentétben, azt a célt szolgálta, hogy a társadalompolitikában korábban elhanyagolódott dolgokat tudjon finanszírozni. Erre építi fel a nemzetpolitikáját a kormány.

„Bármilyen kihívás elé került az ország az elmúlt 9-10 évben, akkor világosan látszott az, hogy a gondolat és az erő együttese az lehetőséget teremt a politikának arra, hogy ne elkendőzze a problémát, amivel szembejön, ne megpróbálja becsukni a szemét és nem tudomást venni róla, hanem egyszerűen megpróbálja úgy megoldani, ami a lehető legkedvezőbb az országban élő emberek – mondhatnám állampolgárok – számára és ez nagy mértékben megkülönböztette a 2010 utáni orbáni politikát a környező országok vagy akár Nyugat-Európa azt megelőző két évtizedben folytatott politikáival szemben.”

- mondta Giró-Szász András.

Hír TV

x
Rendkívüli hír