2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Magyarország élőben

Georg Spöttle: Politikailag világtalanoknak szól az ARD új ál-dokumentumfilmje

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője a német köztelevízió legfrissebb ál-dokumnetumfilmjéről, az Elüldözöttekről beszélt a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában. Az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban megjelent A döntés órái és a mostani alkotás is azt üzeni, hogy a migrációsválságot nem Merkel „meghívója” okozta, hanem a magyar kormányfő idézte elő.

  • Georg Spöttle: Politikailag világtalanoknak szól az ARD új ál-dokumentumfilmje

Elüldözöttek címmel készített egy közel kétórás filmet a német köztévé. Az ál-dokumentumfilm 2015 nyarán játszódik, és annak a 63 napnak a sajátos bemutatására vállalkozott, mely alatt több tízezer illegális menekült indult útnak Görögországból Nyugat-Európa felé. A film alkotói az akkor még hatalma csúcsán lévő Angela Merkel legvitatottabb döntésének hátterét igyekeztek megvilágítani, mely azóta a kancellár karrierjének legnagyobb válságát idézte elő. A filmben Orbán Viktor miniszterelnököt Radu Banzaru román színész alakítja.

Nem ez az első film a német közszolgálati adón. A döntés órái már megelőzte ezt az alkotást. Milyen műfaji kategóriába sorolná ezeket az alkotásokat - tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Szívem szerint tragikommédiának nevezném, de dokumentum-játékfilmként tüntették fel – mondta el Georg Spöttle, majd hozzátette, hogy egy éven belül ez már a második film, amely úgy mutatja Angela Merkelt, mint Németország megmentőjét, míg Orbán Viktor magyar miniszterelnököt úgy, mintha ő lenne minden rossznak a forrása, egy mini diktatúra vezetője.

Az elemző felhívta arra a figyelmet, hogy mindkét alkotás azt üzeni, hogy a migrációsválságot nem Merkel „meghívója” okozta, hanem a magyar kormányfő idézte elő.

Georg Spöttle beszélt arról, hogy

a pár hete debütált filmben nagyon jól bemutatták többek között a CSU és a CDU politikusainak hozzáállását a migráció kérdéséhez. Látványosan kirajzolódott, hogy mennyire szembementek akkoriban egymással felek, és az is nagyon jól átjött a filmből, hogy a titkosszolgálat is figyelmeztette a német vezetőséget arra, hogy a migránsok között terroristák is vannak, nagy felelőtlenség őket ellenőrzés nélkül beengedni az országba.

Másrészről viszont politikailag világtalanoknak szól az ARD filmje, olyanoknak, akik nincsenek tisztában például a menedékjogi kérelmek kibocsátásának menetével – szögezte le az elemző.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!