2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Georg Spöttle: Politikailag világtalanoknak szól az ARD új ál-dokumentumfilmje

Hír TV

2020. május 22., péntek 19:10

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője a német köztelevízió legfrissebb ál-dokumnetumfilmjéről, az Elüldözöttekről beszélt a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában. Az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban megjelent A döntés órái és a mostani alkotás is azt üzeni, hogy a migrációsválságot nem Merkel „meghívója” okozta, hanem a magyar kormányfő idézte elő.

Elüldözöttek címmel készített egy közel kétórás filmet a német köztévé. Az ál-dokumentumfilm 2015 nyarán játszódik, és annak a 63 napnak a sajátos bemutatására vállalkozott, mely alatt több tízezer illegális menekült indult útnak Görögországból Nyugat-Európa felé. A film alkotói az akkor még hatalma csúcsán lévő Angela Merkel legvitatottabb döntésének hátterét igyekeztek megvilágítani, mely azóta a kancellár karrierjének legnagyobb válságát idézte elő. A filmben Orbán Viktor miniszterelnököt Radu Banzaru román színész alakítja.

Nem ez az első film a német közszolgálati adón. A döntés órái már megelőzte ezt az alkotást. Milyen műfaji kategóriába sorolná ezeket az alkotásokat - tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Szívem szerint tragikommédiának nevezném, de dokumentum-játékfilmként tüntették fel – mondta el Georg Spöttle, majd hozzátette, hogy egy éven belül ez már a második film, amely úgy mutatja Angela Merkelt, mint Németország megmentőjét, míg Orbán Viktor magyar miniszterelnököt úgy, mintha ő lenne minden rossznak a forrása, egy mini diktatúra vezetője.

Az elemző felhívta arra a figyelmet, hogy mindkét alkotás azt üzeni, hogy a migrációsválságot nem Merkel „meghívója” okozta, hanem a magyar kormányfő idézte elő.

Georg Spöttle beszélt arról, hogy

a pár hete debütált filmben nagyon jól bemutatták többek között a CSU és a CDU politikusainak hozzáállását a migráció kérdéséhez. Látványosan kirajzolódott, hogy mennyire szembementek akkoriban egymással felek, és az is nagyon jól átjött a filmből, hogy a titkosszolgálat is figyelmeztette a német vezetőséget arra, hogy a migránsok között terroristák is vannak, nagy felelőtlenség őket ellenőrzés nélkül beengedni az országba.

Másrészről viszont politikailag világtalanoknak szól az ARD filmje, olyanoknak, akik nincsenek tisztában például a menedékjogi kérelmek kibocsátásának menetével – szögezte le az elemző.

Teljes beszélgetés:

Hír TV