2023. 09. 22. Péntek Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Magyarország élőben

Gálik Zoltán: Hihetetlen nagy bürokrácia szakad majd a britekre

Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló megállapodás vitája során Nagy-Britannia rosszul mérte fel az erőviszonyokat – mondta el Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense Magyarország élőben extra című műsorunkban. A Nagy-Britannia szakértő szerint, ami történik „talán jobban fáj a briteknek”, hiszen gazdaságuk 45-55 százalék függ az európai piacoktól, azonban a fő probléma, hogy hihetetlen nagy bürokrácia szakad majd a britekre.

  • Gálik Zoltán: Hihetetlen nagy bürokrácia szakad majd a britekre

Gálik Zoltán szerint önmagában is csoda lett volna, ha 11 hónap alatt pontos sikerült volna tenni a kereskedelmi tárgyalások végére.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy van egy közel 600 oldalas dokumentum, viszont három területen nincs megállapodás (…) a halászat, a versenyjog és az úgynevezett dinamikus igazodás

– tette hozzá.

Az Egyesült Királyság lakosainak nagyon kis százaláka él halászatból és akig tízezren dolgoznak ebben a szektorban, de azért szimbolikus ez a terület Gálik Zoltán közlése szerint, „hogy ne hajózzon arra más”.

A versenyjog kérdéséről szólva a szakértő elmondta, itt arról van szó, hogy az Egyesült Királyság ne szerezzen úgy piaci előnyt, hogy az unió szabályait nem tartja be, hiszen így EU termelői és szolgáltató hátrányba kerülnének a világpiacon.

A dinamikus igazodás azt kívánja szabályozni, hogy az Egyesült Királyság hogyan igazodjon az új uniós szabályokhoz. Gálik Zoltán emlékeztetett, a britek azt mondták, nem akarják, hogy például az Európai Bíróság legyen a joghatóság.

A Corvinus Egyetem docense szerint a vita során Nagy-Britannia rosszul mérte fel az erőviszonyokat, hiszen egy 440 milliós piac áll szemben egy 65 milliós országgal és azok az alkupozíciók, amikkel az Egyesült Királyság évszázadokig rendelkezett és diktált a nemzetközi közösségnek már szertefoszlottak.

Teljes beszélgetés:

hírTV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!