2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

G. Fodor Gábor: Az államoknak kell megvédeni az egyének szabadságát

Hír TV

2019. április 8., hétfő 20:50

Az idén 15 éves Facebook ma már komoly gátja a szólásszabadságnak - állítja a Századvég Alapítvány. G. Fodor Gábor elnök a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: a szabadság gondolata ezeréves gondolat és reméli, erősebbnek bizonyul, mint a 15 éves Facebook.

Az idén 15 éves Facebook ma már komoly gátja a szólásszabadságnak - állítja a Századvég Alapítvány, amely a büntetőjog erejével csapna oda a közösségi portál cenzorainak. A Századvég kutatói szerint a Facebook egyre kiszámíthatatlanabb moderálási szabályai miatt sok felhasználó nem meri közzétenni véleményét, mert fél, hogy kizárják a fórumról. A Századvégnél azt mondják: nem lenne probléma a techóriással, ha nem egy semleges platformként hivatkoznánk rá, hanem egy politikai tartalmakért is felelős felületre.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Velkovics Vilmos kérdésére elmondta, az egyik legnagyobb probléma a közösségi portállal, hogy "nem tudjuk, csak sejthetjük, hogy milyen elvek alapján, milyen értékek mentén és kik döntenek arról, hogy az én véleményem közéleti kérdésekről megjelenhet-e ebben a közösségi virtuális térben."

A Facebook 15 év alatt 2,3 milliárd felhasználóhoz jutott el.

„Az a probléma, hogy míg a magyar Alaptörvény világosan szabályozza, hogyan rendelkezhetek a szólás- és véleményszabadságommal és a vonatkozó törvények is biztosítanak egyfajta következetességet, a Facebook gyakorlata nélkülözi ezt. Valakik, valamilyen elvek alapján, valamilyen célok érdekében döntenek és alapvetően nincsen a kezemben vétó, nem tudok kihez fordulni, el kell viselnem azt az igazságtalanságot, amit az önkényes cenzorok tesznek” - hívta fel a figyelmet G. Fodor Gábor.

A Századvég Alapítvány elnöke hozzátette: az államoknak kell megvédeni az egyének szabadságát. 

Hír TV