2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Magyarország élőben

Fürjes: Tapasztalatokat szerezhetnek kutatás-fejlesztésben a hallgatók

Átadták a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusát. 2014-ben döntött erről a kormány és 21 milliárd forintba került a fejlesztés.

  • Fürjes: Tapasztalatokat szerezhetnek kutatás-fejlesztésben a hallgatók

Mitől olyan modern és korszerű ez az épület? – tette fel a kérdést a Budapest és a főváros agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárnak Földi-Kovács Andrea.

„Valóban határidőben és költségkereten belül elkészült. Öt évig tartott ez a fejlesztés a gondolattól, a döntéstől, a tervezésen át a megvalósításig. Ez azt jelenti, hogy évente kevesebb mint fél ezrelékébe került ez a magyar állami költségvetésnek, amire természetese az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedés bőven fedezetet nyújtott. Sehonnan nem kellett elvonni egyetlen fillért sem. Azt gondoljuk, hogy a kreatív ipar az egy sikerágazat lehet Magyarországon, de ahhoz, hogy ez így legyen, szükség van a világszínvonalú design oktatásra, és ezt szolgája egy 21. századi, a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes design egyetem. 25 ezer négyzetméternyi épületet építettünk fel. Vannak ebben természetesen oktatói terek, közösségi terek, high-tech fotólabortórium, fotóműhely, filmstúdió, hangstúdió, digitális képalkotó műhely. Ugye az iparművészet a legkülönbözőbb anyagokkal dolgozik, textil, üveg, fa, fém, papír és sorolhatnánk, ezekkel dolgozó laboratóriumok, műhelyek, amit ma a világ tud design-ban az elsajátítható és megtalálható a MOME-n.”

Az épületben azonban nincs kollégium. Fürjes Balázs tájékoztatása szerint az egyetem vezetése elemezve a hallgatói szokásokat és a budapesti kollégium helyzetet, arra a következtetésre jutottak, hogy fontosabbak az oktatási terek.

„Arra is törekedtünk, hogy több legyen, mint egyetem, ami fölépül. Itt épült egy kutatási és innovációs központ is. Ebben olyan világcégek adnak kutatás-fejlesztési munkát az egyetemnek, illetve egészen pontosan az egyetem hallgatóinak, mint a Mercedes, az Electrolux, vagy a Rába a magyar cégek közül. Ez azt jelenti, hogy nagyon hasznos munkával, nagyon fontos tapasztalatokat szerezhetnek kutatás-fejlesztésben, termékfejlesztésben, márkákat találnak ki ezeknek a világcégeknek, és egyben bevételhez is jut az egyetem. Fontosabb volt az oktatási tér, mint a kollégium.”

Teljes műsor:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát + videó

Vezércikk – Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát + videó

Gyors helyzetjelentést adott ma Orbán Viktor Brüsszelből, amiből az derül ki, hogy arrafelé nem nagyon értenek a szép szóból. A miniszterelnök szerint ugyanis semmibe vették az európai emberek akaratát, és a baloldallal és a liberálisokkal összeállt Néppárt leosztotta az EU vezető pozícióit. Minderről a Vezércikk vendégei, Boros Bánk Levente, Bencsik András és Szabó László is elmondják a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!