2020. október 30.,
péntek, Alfonz napja

Fülöp Attila: A gyermek érdeke elsődleges

Hír TV

2020. június 8., hétfő 20:13

A kormány egyszerűsítené és gyorsítaná az örökbefogadás, még több támogatást és segítséget is nyújtva. A kezdeményezéssel valamennyi párt egyetért, ám az ellenzék több ponton is változtatásokat kezdeményezett. Magyarországon 23.000 élnek intézményekben vagy nevelőszülőknél, közülük évente nagyjából 1000 gyerek kerül családhoz. A részletekről Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Fülöp Attila elmondta, hogy az MSZP nem értett egyet a tanfolyamok könnyítésével, illetve opcionálissá tételével. A szociális ügyekért felelős államtitkár közölte, hogy a tanfolyamot eddig két dolog jellemezte, kötelező volt és fizetős, egy párnak átlagosan 140.000 forint körüli összeget kellett fizetnie érte. A mostani javaslat értelmében ingyenes lesz és választható. Sok szülő a nevelt gyermekét szeretné örökbefogadni, esetlegesen már fogadtak örökbe gyermeket esetükben például a kötelező tanfolyam teljesen felesleges. Természetesen az örökbefogadás folyamata továbbra nagyon köröltekintő lesz, hiszen a család elkezdi felvenni a kapcsolatot az örökbefogadási tanácsadóval, készül pszichológiai vizsgálat, környezettanulmány és ezen folyamat végén derül ki az alkalmasságuk. A tanfolyam azonban ingyenes lesz és két hétvégés így igazából, akinek szüksége van rá biztos, hogy el fogja azt végezni.

A vérszerinti szülők esetében életbe lép egy olyan szigorítás, mely az eddig megszabott 6 hónapról 3-ra csökkenti azt az időt mialatt a  szülőnek kapcsolatban kell lépnie gyermekével, más esetben örökbeadhatóvá válik a gyermek. Fülöp Attila hangsúlyozta a gyermekek érdeke az elsődleges.

Hír TV

x
Rendkívüli hír