2023. 05. 29. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Bayer show 08:05

Magyarország élőben

Fricz Tamás: A V4-ek összetartása révén egy új minőség született Európában

Megnőtt-e Magyarország és Közép-Európa mozgástere az Uniós döntéshozatalban? Milyen szövetségi politikára és milyen konfliktusokra lehet számítani az elkövetkező öt évben? A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Fricz Tamás politológus volt a vendég, akit a várható fejleményekről és a brüsszeli politika kulisszatitkairól Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdezett.

  • Fricz Tamás: A V4-ek összetartása révén egy új minőség született Európában

Az Európai Unió állam és kormányfőinek keddi döntése azt bizonyítja, megbukott a csúcsjelölti rendszer. Erről beszélt a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója Fricz Tamás a műsorvezető azon felvetésére, hogy az elmúlt egy hétben a V4-ek demonstrálták az egységüket az Uniós vezetői posztok kiosztásánál, és ebből a politikai erőterek milyen átrendeződésére lehet számítani, így reagált:

"Ennek az EU-s vezető választás című hosszú, komplikált folyamatnak a mi szempontunkból – Közép-Európai és magyar szempontból – tényleg a legnagyobb eredménye az, hogy a V4-ek egységet mutattak. Nézzük meg: az elmúlt egy-két évben azért próbálták leszalámizni a V4 országait. Tehát próbálkoztak franciák, németek azzal, hogy a csehekkel megegyezni ebben, a szlovákokkal, a lengyelekkel különböző érdekek mentén másban, és ha sikerül, akkor meg is szűnt volna az egység. De a V4-ek együtt maradtak. Egy válságszituáció volt, ami az Európai Unióban zajlott az elmúlt hetekben: ez egyértelmű, hiszen nagyon-nagyon nehezen alakult ki valami fajta megállapodás”

– szögezte le a szakember.

Fricz Tamás szerint a V4-ek összezárása révén megszületett „egy új minőség”. Ezek az országok immáron megkerülhetetlen európai tényezővé váltak. Bizonyos értelemben még modellt is adnak az Uniónak. Nem kényszerítette őket semmiféle külső erő, nagyhatalom.

„Ez a négy ország alulról szerveződve, egyenrangú módon – ez nagyon fontos! –, demokratikus módon szerveződik. Egy olyan szövetség, ami nem hierarchiára épül, hanem egyenrangúságra, és ez szigorúan betartották az elmúlt napokban is”

– fejtette ki a politológus.

Az Unió történetében voltak már ilyen szerveződések, például a Benelux államok. Eddig döntően úgy nézett ki, hogy vannak az Unión belüli meghatározó hatalmak, Németország és Franciaország, „ők szabják meg a fazonját az Európai Uniónak”, és a kelet-európai új tagok végre kell, hogy hajtsák az ő akaratukat. „Ehhez képest ez egy minőség, hogy Közép-Európában tudott létrejönni egy alternatív politikai egység” – fejtette ki a az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója.   

Geopolitikai értelemben is jelentős lett a szerepe a V4-eknek. A politológus úgy látja, elkerültük a legrosszabb forgatókönyvet, amely Frans Timmermans megválasztását jelentette volna. Ursula von der Leyen EB-elnöksége Közép-Európának egy lehetőség, mert elsősorban pragmatikus politikus, az ideologikus Timmermans-szal szemben vele lehet tárgyalni. Európa jövőjét nézve az „oszakai csoport”, a globalisták egy birodalmi együttműködést szeretnének, amelyben a „nagyok” diktálnak. A szuverenitás pártiak, a V4-ek ezt ellenzik, és egy alulról szerveződő, demokratikus Európát szeretnének – mondta Fricz Tamás politológus.

Hír Tv

 

 

 

 

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!