2023. 05. 29. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Magyarország élőben

Fricz Tamás: Az uniót kezdetektől a föderalisták és a szuverenisták szembenállása jellemzi

A liberális globalista elit uralja az Uniót – ezt mondja Fricz Tamás, aki szerint nagyobb szerepet kellene adni az Európa Tanácsnak. Hogyan alakulnak át az erőviszonyok Brüsszelben? A Hír TV Magyarország élőben című adásában Velkovics Vilmos műsorvezető vendége volt az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója: Fricz Tamás.

  • Fricz Tamás: Az uniót kezdetektől a föderalisták és a szuverenisták szembenállása jellemzi

Ha nem változik az Európai Unió akkor hosszabb távon a szétesés sem kizárható – írja legfrissebb tanulmányában az Alapjogokért Központ. A kutatóintézet szerint az Európa Parlamenti választás fontos csata volt a hosszúra nyúló civilizációs háborúban. De a legsúlyosabb viták, politikai harcok még hátra vannak.

Az egymással szembenálló politikai körök abban egyetértenek, hogy az Unió válságban van. Kérdés azonban, hogy a várható reformok a föderalistáknak, vagy a szuverenistáknak kedveznek majd. 

Arra a kérdésre, hogy pusztán a szuverenista, vagy a föderalista víziók kettőséből lehetne-e választani, Fricz Tamás elmondta:

„Ez a vita a kezdetektől meghatározza az Európai Unió történetét. Korábban közösségnek nevezték, meg Közös Piacnak, de lényegében ezt a 67-68 éves történetet meghatározza ez az ellentét. Már a kezdeteknél ott volt ez.”

A folytatásban a politológus kifejtette:

az alapító atyák között például ott volt a kozmopolita világpolgár Jean Monnet, aki Roosevelt és a Népszövetség tanácsadójaként is tevékenykedett, „nagyon fontos banki körökkel is jó kapcsolatokat ápolt”, tehát abszolút globalista emberként már 1950-ben, az Európai Szén- és Acélközösség megalapításakor, azonnal egy „szuper föderális államot” akart. Szerinte ennek a „szuperállamnak” a nemzeteknek már akkor alá kellett volna vetniük magukat. Vele szemben vannak a „másfajta” alapító atyák, Schuman, vagy Adenauer – a későbbiekben De Gaulle –, akik viszont ezt ellenezték és a nemzetállamok önállóságára törekedtek.

Mindez azért történhetett így, mert:

„a nemzetállamoktól még nem találtak ki magasabb egységet, olyan nemzetközi egységet, ahol még lenne identitás, ahol lenne még szuverenitás. Tulajdonképpen az Európai Unióban a tagállamok még soha nem adták át a szuverenitásukat a Bizottságnak, amely a nemzetek fölött állna, sőt ezt az európai szuperállamot testesítené meg”

– nyilatkozta az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója. 

A nemzetállamok zöme a mai napig ragaszkodik a szuverenitásához. Itt tapasztalni egy törésvonalat Nyugat- és Kelet-Európa között – mondta a politológus.

A műsor folytatásában Fricz Tamás arról beszélt, hogy Alapszerződés módosítása nélkül érdemi, komoly reformokat nem lehet majd meghozni Európában. „Jelen pillanatban én úgy érzem, hogy egy patthelyzet alakult ki” – nyilatkozta a szakember.  

 

Hír TV

    

 

 

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Partiumba érkezett a Petőfi-busz

Partiumba érkezett a Petőfi-busz

A Petőfi Irodalmi Múzeum a költő születésének 200. évfordulója alkalmából egy buszon rendezte be utazó tárlatát, amely több mint egy éven keresztül látogatja a kárpát-medencei magyarok lakta településeket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!