2020. augusztus 8.,
szombat, László napja

Fricz Tamás: Az MSZP politikai kultúrájában benne volt az őszödi beszéd

2020. május 29., péntek 18:58

A héten sok szó esett az őszödi beszédről, hiszen elhangzásának 14. évfordulója van. A magyar belpolitikai életet gyökereiben változtatta meg az exminiszterelnök, Gyurcsány Ferenc beszéde. Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója erről beszélt.

„Nekem az első gondolatom kapásból az volt, hogy ennek az embernek vége. (…) És közben nem és az pedig nagyon hosszú történet, hogy miért nem. Én a demokratikus normákból indultam ki. Abból, hogy az ország akkor tizenhatodik évében járt, mint demokrácia és a demokráciához normák tartoznak”

-mondta az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója, aki hozzátette, amit elmondott Gyurcsány Ferenc tulajdonképpen egy vallomás volt, amiben hatalmas szenvedéllyel mondta el azt az MSZP frakciója előtt, hogy ő mit szúrt el. Fricz Tamás elmondta, bár többes számban fogalmazott az akkori miniszterelnök, a saját felelősségét nem tagadhatja el. Gyurcsánynak pedig azért nem kellett félnie attól, hogy a beszéde után követelni fogják a frakcióban a társai, hogy mondjon le, mert tisztában volt azzal, hogy az ő saját posztkommunista közösségén belül a demokratikus normák nem számítanak.

Teljes beszélgetés:

HírTV