2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Magyarország élőben

Forgács István: A szakképzés kell, hogy legyen a társadalmi felzárkózás egyik alappillére

A hátrányos helyzetű fiatalok számára a szakképzés az az irány, ami egyértelmű társadalmi felzárkózást tud kínálni számukra – hívta fel rá a figyelmet Forgács István Magyarország élőben című műsorunkban. A romaügyi szakértő hangsúlyozta, a teljes magyar gazdaság érdekét szolgálná az, ha a hátrányos helyzetű fiatalok szakképzettséggel érdemben be tudnának lépni a munkaerőpiacra.

  • Forgács István: A szakképzés kell, hogy legyen a társadalmi felzárkózás egyik alappillére

A kormánytöbbség a héten elfogadta az új szakképzési törvényt, amelyben többek között az áll, a szülő felelőssége, hogy a gyermek 18 éves koráig, de legalább egy részszakma megszerzéséig iskolába járjon. Az osztrák minta alapján elfogadott szabályozás szerint azok a gondviselők, akik ennek nem tesznek eleget, elveszíthetik a gyermek utáni támogatást. A módosító javaslat a felelősséget kiterjeszti a munkáltatókra is. A törvény értelmében ugyanis megszüntethetővé válna a fiatal foglalkoztatására irányuló jogviszony, ha az akadályozza a tanulást.

Forgács István a Hír TV stúdiójában emlékeztetett, jelenleg is minden adott ahhoz, hogy egy jól működő szakképzési rendszerben, megfelelő végzettséggel, az iskolából kilépő fiatalok megtalálják helyüket a munkaerőpiacon és a kormány évek óta próbálja elérni, hogy a célcsoport, a diákok és családtagjaik ezt megértsék.

A kormány a legkedvezőbb feltételeket próbálja kínálni ahhoz, hogy a szakképzésből kikerülő fiatalok a lehető leghamarabb el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. A mostani intézkedések szintlépést jelentenek olyan formában, hogy a kormány bátran meg meri fogalmazni, hogy az egész gazdaság és gyakorlatilag a teljes magyar állam érdeke az, hogy ezek a fiatalok ne hagyják ott az iskolát idejekorán és megfelelő végzettséggel kerüljenek be a munkaerőpiacra

– mutatott rá a romaügyi szakértő.

Velkovics Vilmos felvetésére, hogy tulajdonképpen „mi a gond”, Forgács István elmondta, a jelenlegi feltételrendszer elviekben alkalmas lenne arra, hogy egy jól működő rendszer legyen, de a diákok köréből hiányzik annak a koncepciónak a felfogása, hogy a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez szakmát kell szerezni, küzdeniük kellene azért, hogy a lehető leghamarabb – megfelelő végzettséggel – dolgozni kezdhessenek, de sok településen hiányzik az a közösségű szintű motiváció, ami ebbe az irányba terelné a fiatalokat.

Ha egy közösségben nem trendi szakmát szerezni, akkor ott borzasztóan nehéz elültetni azt a gondolatot elültetni a közösség kellős közepében ás arra kapacitálni a fiatalokat, hogy járják végig az iskolát, szerezzenek szakképzettséget, utána pedig a saját életüket maguk vehetik a kezükbe

– tette hozzá.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!