2019. szeptember 19.,
csütörtök, Vilhelmina napja

Fazekas Géza: Ami történt kimeríti a kémkedés bűncselekményét

Hír TV

2019. április 3., szerda 20:05

Nem lesz perújítást a kémperben, noha az ügyészség 8 évvel a vádemelés után is úgy véli, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján súlyos bűncselekményt követett el Szilvásy György a Gyurcsány-kormány volt titokminisztere és az NBH korábbi két igazgatója. Fazekas Géza a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: a titkosítás alól feloldott vádirat kivonatából egyértelműen kiderül, hogy 2007-ben az akkori titkosszolgálati vezetők közreműködtek abban, hogy az orosz elhárítás emberei kényes információkhoz jussanak Magyarországon.

Velkovics Vilmos azon kérdésére, akkoriban miért tartották fontosnak az ügy titkosítását Fazekas Géza elmondta: elsősorban azért, mert egymásnak ellentmondó bírói ítéletek születtek az ügyben. Először egy marasztaló ítélet született, melyet hatályon kívül helyeztek, aztán egy felmentő ítélet született.

Az ügyészség álláspontja azonban az, hogy ez ami történt és amit a vád tartalmaz, kimeríti a kémkedés bűncselekményét

- fogalmazott.

Fazekas Géza kifejtette, az ügyészség azokat a tényadatokat, melyet a bíróság elé tárt, a feloldással a nyilvánosság elé is tárta.

Kiemelte, a bíróság jogerős ítélete, mely felmentést eredményezett, alig tért el a vád tényállásától. Azt a megállapítást, hogy az NBH épületében, bolgár fedésben orosz titkosszolgák dolgoztak és poligráfos vizsgálatot végeztek magyar titkosszolgálati tiszteken, a bíróság sem tagadta. Bizonyos jogkérdésekben volt ellentét a vád és a bírói ítélet között.

Hozzátette: az ügyészség végigvitte azokat a jogi fórumokat, ahol büntetőeljárás keretében ezt a kérdést meg lehet vizsgálni, első- és másodfokon, majd ezeket követően felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián.

A szóvivő elmondta, a perújítási eljáráshoz új bizonyítékot kellene szolgáltatni az ügyészségnek.

Az ügyészség úgy ítéli meg, hogy minden bizonyítékot elé tárt a bíróságnak, amely alapján ez a bűncselekmény kimeríti a kémkedés bűncselekményét

- fogalmazott.

Hír TV