2021. 09. 20. Hétfő Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 07:00

Magyarország élőben

Fazekas Géza: Ami történt kimeríti a kémkedés bűncselekményét

Nem lesz perújítást a kémperben, noha az ügyészség 8 évvel a vádemelés után is úgy véli, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján súlyos bűncselekményt követett el Szilvásy György a Gyurcsány-kormány volt titokminisztere és az NBH korábbi két igazgatója. Fazekas Géza a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: a titkosítás alól feloldott vádirat kivonatából egyértelműen kiderül, hogy 2007-ben az akkori titkosszolgálati vezetők közreműködtek abban, hogy az orosz elhárítás emberei kényes információkhoz jussanak Magyarországon.

Velkovics Vilmos azon kérdésére, akkoriban miért tartották fontosnak az ügy titkosítását Fazekas Géza elmondta: elsősorban azért, mert egymásnak ellentmondó bírói ítéletek születtek az ügyben. Először egy marasztaló ítélet született, melyet hatályon kívül helyeztek, aztán egy felmentő ítélet született.

Az ügyészség álláspontja azonban az, hogy ez ami történt és amit a vád tartalmaz, kimeríti a kémkedés bűncselekményét

- fogalmazott.

Fazekas Géza kifejtette, az ügyészség azokat a tényadatokat, melyet a bíróság elé tárt, a feloldással a nyilvánosság elé is tárta.

Kiemelte, a bíróság jogerős ítélete, mely felmentést eredményezett, alig tért el a vád tényállásától. Azt a megállapítást, hogy az NBH épületében, bolgár fedésben orosz titkosszolgák dolgoztak és poligráfos vizsgálatot végeztek magyar titkosszolgálati tiszteken, a bíróság sem tagadta. Bizonyos jogkérdésekben volt ellentét a vád és a bírói ítélet között.

Hozzátette: az ügyészség végigvitte azokat a jogi fórumokat, ahol büntetőeljárás keretében ezt a kérdést meg lehet vizsgálni, első- és másodfokon, majd ezeket követően felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián.

A szóvivő elmondta, a perújítási eljáráshoz új bizonyítékot kellene szolgáltatni az ügyészségnek.

Az ügyészség úgy ítéli meg, hogy minden bizonyítékot elé tárt a bíróságnak, amely alapján ez a bűncselekmény kimeríti a kémkedés bűncselekményét

- fogalmazott.

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Elhunyt Jeles Eszter zsoké

A 21 éves lány szeptember 5-én az Isztambulban rendezett Fegentri női amatőrlovas világbajnokságon szenvedett súlyos balesetet.

Kiütéses ferencvárosi győzelem

A Ferencváros 9-0-ra győzött Hatvanban a labdarúgó MOL Magyar Kupában, és a sorozat legjobb 32 csapata közé jutott, az összecsapáson Myrto Uzuni hat gólt szerzett.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!