2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Farkas Örs: Valóban ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor

Hír TV

2019. október 23., szerda 20:28

Az ellenzékkel ellentétben, akiknek beszédéből a visszaemlékezés hiányzott, Orbán Viktor aktuálpolitikától mentes, emelkedett beszédet tartott az 1956-os emléknapon - jelentette ki Farkas Örs politológus a Hír Tv Magyarország élőben című műsorának október 23-i adásában. A szakértő kifejtette: az ellenzéki vezetőinek október 23-i megszólalásai ellentétben állnak az elmúlt kilenc évben általuk hangoztatottakkal.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint egy nemzeti ünnepen nem feltétlenül kell aktuálpolitikai színezetet kapnia egy beszédnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki politikusok megemlékezésein pont az 1956-os visszatekintés maradt ki.

Farkas Örs azért tartja hitelesnek a miniszterelnöki beszédet, mert mindenki pontosan tudja, hogy az 1956-os események, illetve Magyarország mai gondolatisága között erős párhuzam vonható.

A cél továbbra is az, hogy Magyarország megőrizze szuverenitását, a szabad véleményalkotás és a szabad döntés jogát. Ha valaki végiggondolja a beszéd tartalmát, akkor egészen pontosan erről beszélt, ami pedig 2010 óta az egyik maghatározó gondolati alappillére

– mutatott rá az elemző.

Az ellenzéki megnyilvánulások kapcsán Velkovics Vilmos műsorvezetőnek kiemelte, sokan nem is 1956. október 23-át, hanem 1989. október 23-ét ünnepelték. Gyurcsány Ferenc –meglátása szerint – egyértelműen aktuálpolitikai hangot ütött meg és teljesen világos, hogy ő valamilyen módon egységbe akarja kovácsolni a magyar ellenzéket a saját vezetése alatt.

Ezek az alkalmak az ellenzék számára kizárólag arra szolgálnak, hogy aktuálpolitikai kérdésben, kiforgatva egy picit az eredeti mivoltából az adott történelmi eseményt, egy olyan színezetet adjanak az ünnepi pillanatoknak, amelyek alapvetően távol állnak az eredti gondolatvilágtól

– tette hozzá.

Farkas Örs szerint az ellenzék fellelkesedve bizonyos részsikereken úgy érzi, hogy olyan helyzetbe került, mintha egész Magyarországot irányítaná, a politikusok pedig egytől egyig a kormánybuktatásról tudnak csak beszélni és a magyar szabadságot a kormánnyal szemben kell értelmezni.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV