2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:00

Magyarország élőben

Farkas Örs: Az eddigi különleges jogrend teszi lehetővé a gyors újraindulást

Június 20-án megszűnhet a különleges jogrend Magyarországon - jelentette ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője Magyarország élőben című műsorunkban. Farkas Örs hozzátette: hazánkban két és fél hónapig tartott a rendkívüli állapot a járvány miatt, ez az uniós országokkal összehasonlítva az egyik legrövidebb időnek számít. A szóvivő elmondta azt is, a kormány bízik benne, hogy a vírus esetleges második hullámának érkezésekor, nem lesz szükség újból a különleges jogrend bevezetésére.

  • Farkas Örs: Az eddigi különleges jogrend teszi lehetővé a gyors újraindulást

Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a rendkívüli jogrend megszüntetését. De mit jelent ez a gyakorlatban, mikor szűnhet meg a veszélyhelyzet – tette fel a kérdést a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjének Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Arról van szó, hogy ma a kormány két javaslatot tesz majd Országgyűlésnek: az egyik az magának a jogrendnek a megszüntetésére vonatkozik, a másik pedig a veszélyhelyzet alatt megalkotott jogszabályoknak későbbi törvényi megerősítésére 

– mondta el Farkas Örs,

majd hozzátette, hogy ennek a két javaslatnak a megvitatása indul majd el az Országgyűlésben. Ebben a vitában az ellenzékiek is részt vesznek, és miután ez a vita lezajlik, két héten belül születhet döntés, és vélhetően a veszélyhelyzet június második felében, 20-a környékén szűnhet meg – húzta alá a szóvivő.

Ezt követően Földi-Kovács Andrea arra volt kíváncsi, hogy a nemzetközi nyomás és az ellenzéki kritikák mennyire befolyásolták ezt a döntést. Farkas Örs erre azt válaszolta, hogy el kell keserítse az ellenzéket, de mind a veszélyhelyzet kihirdetése, mind annak a megszüntetése a járvány helyzetétől függött.

Azért döntött most úgy a magyar kormány, hogy megszünteti ezt a jogrendet, mert a jövőben nincs szükség erre a jogalkotásra. Minden olyan eszköz, amely ahhoz kellett, hogy Magyarország hatékonyan védekezzen a vírus ellen, az a kormány rendelkezésére állt. Sikeresen védekeztünk, és így visszaadhatja a kormány ezt a típusú felhatalmazást

– szögezte le.

A Kormányzati Tájékoztatási központ szóvivője arról is beszélt, hogy mivel a vírus jelen van az országban, ezért a jogszabályi rendszert úgy kell megalkotni, hogy az ország lakossága folyamatosan védekezzen a fertőzés ellen, és amennyiben tényleg lesz egy második hulláma a járványnak, akkor már ne kelljen újabb veszélyhelyzetet kihirdetni.

Farkas Örs szerint azt az ellenzéki képviselők sem vitatják, hogy Magyarország a járvány terjedését illetően sikeresen védekezett az elmúlt két és fél hónapban.

A különleges jogrend a kormány számára gyors és hatékony intézkedéseket tett lehetővé, így Magyarországon az uniós átlaghoz képest csak rövid időt kellett korlátozások között tölteni, és mindezek összességében lehetővé teszik, hogy a mind az élet, mind a gazdaság minél gyorsabban újra indulhasson

– emelte ki.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!