2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Magyarország élőben

Farkas Örs: Az eddigi különleges jogrend teszi lehetővé a gyors újraindulást

Június 20-án megszűnhet a különleges jogrend Magyarországon - jelentette ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője Magyarország élőben című műsorunkban. Farkas Örs hozzátette: hazánkban két és fél hónapig tartott a rendkívüli állapot a járvány miatt, ez az uniós országokkal összehasonlítva az egyik legrövidebb időnek számít. A szóvivő elmondta azt is, a kormány bízik benne, hogy a vírus esetleges második hullámának érkezésekor, nem lesz szükség újból a különleges jogrend bevezetésére.

  • Farkas Örs: Az eddigi különleges jogrend teszi lehetővé a gyors újraindulást

Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a rendkívüli jogrend megszüntetését. De mit jelent ez a gyakorlatban, mikor szűnhet meg a veszélyhelyzet – tette fel a kérdést a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjének Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Arról van szó, hogy ma a kormány két javaslatot tesz majd Országgyűlésnek: az egyik az magának a jogrendnek a megszüntetésére vonatkozik, a másik pedig a veszélyhelyzet alatt megalkotott jogszabályoknak későbbi törvényi megerősítésére 

– mondta el Farkas Örs,

majd hozzátette, hogy ennek a két javaslatnak a megvitatása indul majd el az Országgyűlésben. Ebben a vitában az ellenzékiek is részt vesznek, és miután ez a vita lezajlik, két héten belül születhet döntés, és vélhetően a veszélyhelyzet június második felében, 20-a környékén szűnhet meg – húzta alá a szóvivő.

Ezt követően Földi-Kovács Andrea arra volt kíváncsi, hogy a nemzetközi nyomás és az ellenzéki kritikák mennyire befolyásolták ezt a döntést. Farkas Örs erre azt válaszolta, hogy el kell keserítse az ellenzéket, de mind a veszélyhelyzet kihirdetése, mind annak a megszüntetése a járvány helyzetétől függött.

Azért döntött most úgy a magyar kormány, hogy megszünteti ezt a jogrendet, mert a jövőben nincs szükség erre a jogalkotásra. Minden olyan eszköz, amely ahhoz kellett, hogy Magyarország hatékonyan védekezzen a vírus ellen, az a kormány rendelkezésére állt. Sikeresen védekeztünk, és így visszaadhatja a kormány ezt a típusú felhatalmazást

– szögezte le.

A Kormányzati Tájékoztatási központ szóvivője arról is beszélt, hogy mivel a vírus jelen van az országban, ezért a jogszabályi rendszert úgy kell megalkotni, hogy az ország lakossága folyamatosan védekezzen a fertőzés ellen, és amennyiben tényleg lesz egy második hulláma a járványnak, akkor már ne kelljen újabb veszélyhelyzetet kihirdetni.

Farkas Örs szerint azt az ellenzéki képviselők sem vitatják, hogy Magyarország a járvány terjedését illetően sikeresen védekezett az elmúlt két és fél hónapban.

A különleges jogrend a kormány számára gyors és hatékony intézkedéseket tett lehetővé, így Magyarországon az uniós átlaghoz képest csak rövid időt kellett korlátozások között tölteni, és mindezek összességében lehetővé teszik, hogy a mind az élet, mind a gazdaság minél gyorsabban újra indulhasson

– emelte ki.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!