2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Éger István: A Magyar Orvosi Kamara várja a bérfelzárkóztatás folytatását

2019. október 16., szerda 20:16

Tárgyalóasztalhoz ült a kormány az orvoskamarával. Az egyeztetés eredményeiről Éger István kamarai elnököt kérdeztük.

A legfontosabb tárgyalási pontok Éger István elmondása szerint a kamara és a kormányzat között a következők:

„Ebben a pillanatban nem egészen az egészségügy átalakításáról, hanem az ahhoz szükséges elengedhetetlen lépésekről próbálunk egyeztetni. Szeptember 21-én öt pontot határoztunk meg, abból az első kettő nagyon szoros kapcsolatban van, ugye egy komoly bérfejlesztés és a paraszolvencia megszüntetése, mert a mai gazdasági helyzet ezt megengedi. A nyugdíjas munkavállalóink helyzete és az ott felmerülő különböző anyagi és egyéb diszkriminációk megszüntetése, illetve a diplomás egészségügyi, tehát nem orvos diplomás egészségügyiek elhelyezése és feladatmegtalálása, illetve a mindig emlegetett úgynevezett minimum feltételrendszer ellenőrzése, mert rengeteg baj és hamisság van itt a rendszerben. Ezek a fő csapásirányok, ezek közül most elsősorban a bér és a nyugdíjasok ügye az, ami terítéken van.”

Erről a bizonyos 900 ezer forintos szakorvosi kezdő fizetésről mindenki hallott már. Ebben sikerült valamilyen állásfoglalás? – tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

„Úgy tűnik ebben a pillanatban, bár ma csak az EMMI képviselőivel tárgyaltunk, de úgy tűnik, hogy lesz elmozdulás ebben. A vezető tárgyaló nem mi vagyunk ugye, hanem a stratégiailag vezető tárgyaló partner az a Reprezentatív Szakszervezet vezetője, mi partnerekként vagyunk ebben benne, van hajlandóság arra, hogy ez megszülessen. Itt természetesen azt kell tudni, hogy ez 2022 január 1-re kellene ennek beállni. Azért akkorra, mert a már jogszabályba illesztett és örvendetesen jelentős szakdolgozói béremelés is addigra áll be. Hogy megtartsuk a bérarányokat az is szükséges mindenképpen, hogy kiszámítható jövőkép kell. Tehát a kezdő időpontban kell megállapodni, ezt szeretnénk december, de legkésőbb január elsejével megindítani, és megérkezni gyakorlatilag bő két év alatt oda, amiről ön beszélt.”

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Hír TV