2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Donald Tusk: Harcot hirdetek az európai értékekért

Hír TV

2019. november 20., szerda 19:56

Zágrábban tartja kétnapos tisztújító kongresszusát az Európai Néppárt, a helyszínről Velkovics Vilmos, a Hír TV munkatársa tudósított a Magyarország élőben című műsorban.

„Ugye Donald Tusk az egyetlen jelölt az elnöki posztra. Lehet-e már tudni, hogy lezajlott-e a szavazás? Hol tartanak most az események?”

– kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

„Van egy rossz hírem, nem volt még meg a szavazás, még tartanak a politikai beszédek. Van egy jó hírem viszont, hogy hallottuk beszélni Donald Tuskot, és hát egy meghökkentően harcias beszéddel állt elő. Egész pontosan azt mondta, hogy öt év eurobürokrácia után ő tele van harci kedvvel és mindenképpen ki fog állni és harcot hirdet a populizmus, illetve az európai értékek mellett. Meglehetősen konkrét üzenetet fogalmazott meg Magyarország számára is. Azt mondta nem fogja veszi hagyni a biztonság oltárán a jogállamiságot és a szabadságjogokat, és aki ezt nem érti meg az kizárja magát a Néppártból. (…)”

– válaszolt Velkovics Vilmos.

 Az este folyamán döntés született, így Donald Tuskot választották az Európai Néppárt elnökének

A lengyel politikust 491 igen, 37 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett választották meg a párt elnöki posztjára, ő volt az egyetlen jelölt. Tusk Joseph Daul francia politikus helyét vette át, aki 2013 óta töltötte be az EPP elnöki tisztségét.

Tusk azt ígérte, az EPP elnökeként harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért. Mint mondta, öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája.

"Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség"

- hangoztatta.

A kétnapos kongresszusnak több mint 40 országból 2000 résztvevője van. Az eseményre több miniszterelnök és államfő is érkezett, többek között Angela Merkel német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke.

A kongresszus csütörtökön tíz alelnököt is választ, amelyre 12 jelölés érkezett: David McAllister (Németország), Helen McEntee (Írország), Siegfried Muresan (Románia), Averof Neofytou (Ciprus), Petteri Orpo (Finnország), Franck Proust (Franciaország), Paulo Rangel (Portugália), Ivan Stefanec (Szlovákia), Antonio Tajani (Olaszország), Esther de Lange (Hollandia), Mariya Gabriel (Bulgária) és Johannes Hahn (Ausztria) személyében.

Az Európai Néppárt a legbefolyásosabb jobbközép, európai szintű politikai erő: a szervezetnek 39 országból 74 párt a tagja, jelenleg ők adják az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét is, 17 uniós és 6 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az Európai Néppárt adja.

Hír TV -  MTI