2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Magyarország élőben

Dömötör Csaba: Gyurcsányéknak nem számít a kétes múlt, sem a kétes jelen

Nyomásgyakorlási kísérletnek minősítette Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Magyarország élőben című műsorunkban azt az alaptalan kritikát, amit Petri Tuomi-Nikula, Finnország volt budapesti nagykövete fogalmazott meg, miszerint „Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban”. A politikus arról is beszélt, botránynak tartja azt, hogy Dobrev Klára egy olyan portugál tisztviselőt alkalmaz Brüsszelben, aki egy súlyos korrupciós ügy főszereplője.

  • Dömötör Csaba: Gyurcsányéknak nem számít a kétes múlt, sem a kétes jelen

Dömötör Csaba egyetértett Földi-Kovács Andrea műsorvezető azon felvetésével, hogy a volt finn nagykövet kritikája összefüggésben van Orbán Viktor tusványosi beszédével, ugyanis a magyar miniszterelnök a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a finn soros EU-elnökségre utalva arról is beszélt, hogy a magyar kormány a „finn barátaival” értékelni fogja a magyar jogállamiság helyzetét, miközben Finnországban nincs alkotmánybíróság, az alkotmány védelmét egy parlamenti bizottság látja el, az Akadémia pedig az oktatási minisztérium felügyelete és irányítása alatt áll.

A finnek már korábban elmondták, soros EU-elnökként szeretnének foglalkozni a magyar jogállamisággal és a magyar demokrácia helyzetével, ami azért lenne örvendetes Dömötör Csaba szerint, mert ha a vita jogi mederbe terelődik, megnyílna az esély arra, hogy az üres vádaskodások helyett végre a tényekről lehessen beszélni. A kormányfő tusványosi beszédében – mint arra a kormánypárti politikus rámutatott – arra hívta fel a figyelmet, ha beszélni kell a magyar demokráciáról, akkor „érdemes beszélni a finn demokráciáról is”. Hozzátette: a magyar kormány nem tartja feladatának a finn demokrácia minősítését, ugyanakkor kettős mérce uralkodik ezen a téren, hiszen az ő logikájuk szerint a sokkal súlyosabb gyakorlatokat szó nélkül tűrik, Magyarországot pedig időről-időre előveszik.

Nyomásgyakorlási kísérletről van szó más ügyek miatt, mindenekelőtt a biztonsággal, a bevándorlással kapcsolatos álláspont miatt

– mutatott rá a politikus. Dömötör Csaba úgy véli, a jövőben is várhatóak további nyomásgyakorlási kísérletek, ugyanakkor – mint azt leszögezte – véget értek azok az idők, hogy alaptalanul lehessen minősíteni és vádaskodni, mert Magyarország nem másodosztályú uniós tag.

Arra a felvetésre, hogy Finnország volt budapesti nagykövete megfosztaná Magyarországot az uniós támogatásoktól, Dömötör Csaba elmondta, valójában nem a jogállamiságról van szó, hanem más ügyekben képviselt álláspontokhoz keresnek eszközöket.

Például a bevándorlási terveket úgy akarják átvinni, hogy növelik az NGO-k támogatását és csökkenteni akarják a térségünknek járó uniós forrásokat, hogy jogállami normákhoz kötik

– emelte ki a kormánypárti politikus, aki szerint egyértelmű, hogy ideológiai jellegű viták történnek, amelyek már az előszelei a következő hétéves uniós költségvetésről szóló kőkemény alkudozásoknak. Dömötör Csaba leszögezte, hazánk nem fogja engedni, hogy álszent érvekre hivatkozva az országnak jogosan járó forrásokat megvonjanak.

„Uniós ügynél” maradva Földi-Kovács Andrea elmondta, az Observador című portugál lap még áprilisban megírta, hogy José Alberto Alves Pereira, aki Dobrev Klára egyik újdonsült brüsszeli asszisztense 20 ezer eurót tulajdoníthatott el parlamenti látogatóktól, ezen felül egyes frakciótagok aláírását is meghamisította. Dömötör Csaba szerint eleve nagyon furcsa, hogy a DK-s politikus egy portugál állampolgárt kér fel asszisztensnek, aki nyilvánvalóan sokkal kevesebbet tud Magyarországról, mint egy magyar munkatárs.

A parlamenti államtitkár közlése szerint súlyos kérdés, hogy mindezek a gyanúsítások ismeretében Dobrev Klára, miért vette fel a portugál tisztviselőt. Ugyanakkor nem ez az első ilyen eset, hiszen az EP-kampányban a DK a listájára vette azt a Czeglédy Csabát, akit idősek és fiatalok megkárosításával gyanúsítanak, tették mindezt azért – Dömötör szerint –, hogy megakasszák a folyamatban lévő eljárás.

A kormánypárti képviselő rendkívül botrányosnak tartja, hogy a DK kétes múltú és kétes jelenű emberekkel működik együtt, azt pedig szerinte megmosolyogtató, hogy Gyurcsány Ferenc felesége ne tudott volna arról, hogy korrupció miatt nyomoznak a portugál férfi ellen.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!