2019. december 14.,
szombat, Szilárda napja

Dömötör Csaba: A V4-ek egysége fontos körülmény az EU-csúcson

Hír TV

2019. június 20., csütörtök 20:45

Egyre inkább halványulnak a csúcsjelöltek esélyei, amely a kormány szempontjából azért fontos, mert mind Manfred Weber, mind pedig Frans Timmermans megtámadták Magyarországot – jelentette ki Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A politikus megerősítette: a magyar kormány csak olyan jelöltet támogat az Európai Bizottság elnöki tisztségére, aki tiszteli a nemzetállamokat, kereszténydemokrata nézeteket vall és fellép a migráció ellen. Dömötör Csaba szerint a jelenlegi csúcsjelöltek nem tartoznak ebbe a körbe.

A V4-ek régiója egyre erősebben áll a lábán, ezt demonstrálják az elmúlt évek folyamatai. Mindez a gazdasági növekedésben is kimutatható, amely magasabb, mint az uniós átlag. Dömötör Csaba szerint ennek politikai következménye is van: az egység ugyanis annak ellenére erős, hogy a különböző országokban nem azonos pártcsaládok vannak kormányon.

Az államtitkár szerint az uniós tárgyalássorozatnak a V4-es csoportosulás jó eséllyel vág neki.

Az EU-csúcsról, amelyen az állam- és kormányfőknek a legfontosabb uniós intézmények következő vezetőiről kell dönteniük Zöldhegyi Katalin, a Hír TV munkatársa tájékoztatta műsorunkat. A brüsszeli tudósító szerint Manfred Webernek nincs sok esélye, ugyanis Boyko Borissov bolgár miniszterelnök nemrég azt mondta az újságíróknak, hogy Donald Tusk három nevet fog javasolni az Európai Bizottság élére. Ez minden bizonnyal a csúcsjelölti rendszer végét is jelenti.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető arra vonatkozó kérdésére, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy a négy legfontosabb pozíció valamelyikét közép-európai politikus töltse be, Zöldhegyi Katalin elmondta, a Tusk-kabinet háttérbeszélgetésén elhangzottak alapján az EU külügyi főtárgyalójának posztjának betöltésére van a V4-es országokból érkezőnek a legnagyobb esélye.

Teljes beszélgetés:

Hír TV