2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Magyarország élőben

Dezső Tamás szerint az USA bizonyította: ha őt lemertük venni, akkor bárkit le tudunk venni

Vajon biztos, hogy bosszút fognak állni a perzsák, lehet-e a vége Irán részéről egy All in, azaz a teljes háború, hagyhatott-e Szulajmáni bármilyen tervet erre az esetre és milyen hatása lehet, egy határozott nyugati fellépésnek? Többek között ezekről a kérdésekről értekezett a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Velkovics Vilmos, műsorvezető és Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

  • Dezső Tamás szerint az USA bizonyította: ha őt lemertük venni, akkor bárkit le tudunk venni

30 éve, az iráni iszlám forradalom óta nem volt olyan feszült a helyzet az Egyesült Államok és a perzsa ország között, mint most. Teheránban milliók gyászolták a pénteken Irakban likvidált Kászim Szulejmáni-t. Az iráni gárdaparancsnok miatt a közel-keleti ország vezetői bejelentették, hogy nem marad el a bosszú. Az iraki parlamenti képviselők megszavazták, hogy valamennyi külföldi katonának, így az amerikaiaknak is távozniuk kell az országból. Donald Trump a döntés után azt mondta Washington több milliárd dollár megfizetésére kötelezi Bagdadot, ha a katonáknak valóban el kell hagyniuk Irakot.

Mi a perzsák logikája, ők nyilván bosszút akarnak állni, valamiféle ellencsapást fognak végrehajtani erre jön egy erősebb csapás és így tovább, szóval a vége lehet egy all in, egy teljes háború? – kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

Ez abból a szempontból érdekes, hogy a nyerő lapok az Egyesült Államok kezében vannak, tehát az amerikaiaknak a térképén az összes szíriai, iráni, hesbollah stb. támaszpont rajta van, Irak, Irán összes fontos létesítménye be van nekik kalibrálva. Egyébként mind két országban nagyon magas volt eddig a társadalmi elégedetlenség, hiszen tömegtüntetések voltak Iránban az olajáremelés miatt, ott 1500 halottat számoltak össze, Irakban 300 halott volt. Az iraki tüntetések jelentős részének volt komoly Irán ellenes felhangja, tehát Amerikát nem akarják látni külső szereplőként akkor Irántól is távol tartanák magukat, tehát nagy a belső elégedetlenség. Hiába Kasszán Szulejmáni halála összerántotta őket, belpolitikai szempontból egy egységpontot képezett, ma Irakban tüntetésen Iránt szidni nyilván nem fogja senki, de bármely gazdasági szankció az olyan állapotba sodorhatja Irakot és Iránt is, hogy az a rendszernek a létét veszélyezteti

- mondta Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!