2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Magyarország élőben

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Ausztriában

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese, ám nagy kérdés, hogy kivel fog együtt kormányozni.

  • Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Ausztriában

A jobbközép Osztrák Néppárt és a bevándorlásellenes Szabadságpárt tavaszig együtt kormányozta Ausztriát. A koalíció azért bomlott fel, mert Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárról nyilvánosságra került egy videófelvétel, amint 2017-ben, három hónappal az ausztriai általános választások előtt – még ellenzéki vezetőként – egy ibizai villában egy állítólagos orosz oligarcharokonnal a politikai jövőjét tervezgette. Strache lemondásra kényszerült, a koalíció felbomlott. Sebastian Kurz kancellár és Alexander Van der Bellen elnök kihirdették az előrehozott választást. Az összes felmérés szerint 20-22 százalékon állhat a szabadságpárt, ez pedig fejtörést okozhat Sebastian Kurznak, hiszen az ibizai botrányt követően azt nyilatkozta: az Osztrák Szabadságpárt árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is. A legfrissebb kutatások 34-36 százalék körüli támogatottságot jósolnak a Kurz vezette Néppártnak, amely önmagában nem lesz elég a kormányalakításhoz.

A témával kapcsolatban Pócza István az Alapjogokért Központ vezető elemzője a következőket mondta:

„A Néppárt esélyes, de azért őket pont ez az esélyesség is akadályozza az utolsó napokban, hetekben, és erre próbálnak koncentrálni is a kampányban. Nehogy az történjen, hogy a szavazók annyira megnyugszanak, hogy esélyes a párt és biztosan győzni fognak, hogy nem fog elmenni a törzsszavazói gárda. A népességnek egyébként a több mint harminc százaléka és ez az egyértelműen elsőszámú és legtöbb ember által támogatott szcenárió az valóban az, hogy a Néppárt a Szabadság Párttal fogjon össze és folytassák a kormányzást. Az összes többi megoldás ehhez képest jóval kisebb társadalmi támogatottságnak örvend.”

A választói elvárásoknak a Néppárti és Szabadságpárti koalíció felelne meg leginkább – fűzte hozzá Pócza István.

Teljes műsor:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!