2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Magyarország élőben

Brüsszeli kísérletek a magyar migrációs politika megváltoztatására

A Magyarország Élőben című műsorunk vendége volt Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki arról beszélt, hogy a távozó Európai Bizottság a múlt héten újabb politikai támadást intézett Magyarország ellen.

  • Brüsszeli kísérletek a magyar migrációs politika megváltoztatására

Egyebek mellett olyan intézkedéseket támadott meg a bizottság, mint a július 25-én elfogadott úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag, amely egyrészt a jogellenes bevándorlás támogatását szankcionálta a BTK-ban, valamint a menekült fogalmának azt a tisztázását, ami a Genfi Egyezményhez igazodik.

„Ezeket támadták meg most a bíróság előtt, tehát rövidesen, úgy két hónapon belül valószínűleg beadják a keresetlevelet is. Ebben az eljárásban az is érdekes, hogy rekordidő alatt, egy év alatt jutottunk el a perig tulajdonképpen. Itt voltak ezek a kéthetes, egyhónapos idők a válaszadásra nyári szabadságolások idején, ami a szokásos két hónaposnak a felrúgását jelentette. Igazából látszik ez a politikailag erőszakolt szándék, hogy minél hamarabb a végére érni. Lehet, hogy a bizottságnak hamarabb vége lesz, mármint ennek a réginek, az új megalakulásával.”

Völner Pál a műsorvezető kérdésére elmondta, hogy jelenleg a korábban benyújtott kötelezettségszegési eljárást léptették bírósági szakaszba, ami azt jelenti, hogy ragaszkodik a jelenlegi Európai Bizottság ahhoz, hogy ezeket az intézkedéseket Magyarország vonja vissza.

„Ez azért is érdekes, mert a bizottságnak az Alaptörvény tekintetében nem sok jogosítványa van, ad abszurdum ez azt eredményezné, hogy a Magyar Alaptörvénynek a paragrafusait Ők határoznák meg. Ez pedig minden szuverenitási elvet felrúg egyébként, amit mindeddig kényesen került a bizottság és a nemzetállamok is, hogy ezen a területen ütközzenek, elérkeztünk erre a pontra. Tételezzük fel, ha kimondaná a bíróság, hogy az Alaptörvényt meg kell változtatni, akkor majd a bizottság határozná meg, hogy az Alaptörvénybe milyen szöveg kerüljön bele? Tehát ez egy teljesen abszurd feltételezés.”

A beszélgetés során szó volt arról is, hogy milyen feladatok elé állíthatja mindez a Magyar Kormányt vagy az Igazságügyi Minisztériumot. Részleteket műsorunkból tudhatnak meg.

 

HírTV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!