2021. 09. 20. Hétfő Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Hosszabbítás 22:50

Magyarország élőben

Brenzovics: Kárpátalján megfélemlítik a magyarságért kampányolókat

Ukrajnában vasárnap parlamenti választást tartanak. Kedden az ukrán rendőrség házkutatást tartott az egyik járási kampányfőnöknél. A Hír TV Magyarország élőben című adásában Ungvárról kapcsolták telefonon Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét, aki a küszöbön álló ukrajnai parlamenti választások fonákságairól számolt be.

„Feszült a hangulat Kárpátalján, mivel az emberek többsége fölháborodott azon, hogy elővették azokat a módszereket, amelyeket a ’90-es évek végén, a kétezres évek elején használtak: amikor erőszakszervezetekkel próbálták megfélemlíteni a kampányban résztvevőket. Mindenki tudja, hogy ezek az emberek semmiféle törvénytelenséget nem követtek el. Ennek ellenére Kijevből ide érkezett, állig felfegyverzett kommandósok támadták meg ezeket a házakat, s okoztak riadalmat az ott élőkben”

– nyilatkozta a kárpátaljai magyar politikus, aki szerint fontos lenne a választások tisztaságának biztosítása, de Kijev nem hajlandó külföldi megfigyelőket beengedni az országba, noha Ukrajna az Európa Unióba és a NATO-ba igyekszik, amely szervezeteknél elsődleges szempont a demokratikus értékrend szavatolása.

„Egy elcsalt választás esetén az újonnan felálló parlament legitimitása is megkérdőjeleződhet”

– tette hozzá a KMKSZ vezetője, lévén Ukrajnába sem az ENSZ, sem az Európa Tanács megfigyelőit nem engedték be.

„Nagyon sok fog múlni a részvételi arányon. Az emberek egy része külföldön dolgozik – elsősorban Magyarországon – őket is kérjük, hogy erre a hétvégére látogassanak haza és együtt segítsük képviselethez a kárpátaljai magyarságot”

– mondta a választásoknak a magyarságot érintő eredményét firtató kérdésre Brenzovics László.

A nyelvtörvény felülbírálatát illető elnöki fogadkozásra reagálva a KMKSZ elnöke úgy fogalmazott:

„Zelenszkij úgy igyekezik politizálni, hogy a lényeges kérésekben nem mond semmit. Így akarja maximalizálni a szavazatait”.

Az ukrán hatóságok eljárást indítottak egy kárpátaljai magyar újság ellen is, amiért a címlapján a magyar nemzeti színekkel illusztrálta Kárpátalja térképén a szavazóköröket, ami Brenzovics László szerint ékes példája az „ukrán paranoiának”.

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!