2020. június 1.,
hétfő, Tünde napja

Bódis József: Semmilyen jogosítványt nem akarunk korlátozni

Hír TV

2019. július 11., csütörtök 19:35

Az iskolai osztályozással és szöveges értékeléssel kapcsolatban több koherenciazavart is észlelnek a jogászok a jelenlegi köznevelési törvény és az arra váró módosítások között – mondta el Bódis József, oktatásért felelős államtitkár Magyarország élőben című műsorunkban. Emiatt a módosító javaslat visszavonásra került, minden a régiben maradt, a szavazást elhalasztották.

Az alternatív iskolák tantervi struktúrája harminc százalékban térhet el a jelenlegi Nemzeti alaptantervben meghatározottól – tájékoztatta a műsort Bódis József. Amennyiben az országgyűlés a soron következő ülésen úgy határoz, megszűnik a magántanulói státusz és a helyébe az új egyéni munkarend lép majd. Minden olyan esetben, ahol a magántanulói jogviszony szükséges, az új rendszerben ugyanúgy meg tud jelenni -oszlatta el a kételyeket az államtitkár.

Földi-Kovács Andrea felvetésére a politikus elmondta, hogy változás mindenképpen lesz abban, hogy míg korábban az egyes intézmények vezetői mondták ki, hogy a tanuló jogosult a magántanulói jogviszonyra vagy sem, ezentúl az Oktatási Hivatal dönt majd a kérdésekben szakértők bevonásával.

Bódis József az oktatási szférában észlelhető szakemberhiányra is kitért: ahhoz, hogy a szakma vonzóbb legyen a pedagógusjelöltek számára, a bérekkel is kell foglalkozni, ahogy arra egyébként már korábban is volt példa, de fontosabb, hogy a képzésben azok is részt vehetnek, akik még csak gyakornoki státusszal rendelkeznek, vagyis még nincs diplomájuk.

Teljes beszélgetés:

Hír TV