2023. 05. 30. Kedd Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Magyarország élőben

Bódis József: Már az új tanévtől új modellben működhet a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A portálunkon 2020. május 27-én „Bódis József: Már az új tanévtől új modellben működhet a Színház- és Filmművészeti Egyetem” címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Janisch Attila 2019 decemberében egy Magyar Narancsban írt cikkben gyakorlatilag elismerte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem a balliberális oldalé”.

  • Bódis József: Már az új tanévtől új modellben működhet a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A modellváltások célja, hogy az állami kötöttséget lazítsuk – hívta fel rá a figyelmet Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára Magyarország élőben című műsorunkban azzal kapcsolatban, hogy a jövőben új modellben működhet tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A politikus közlése szerint az a cél, hogy az átállás már az új tanév kezdetére megvalósuljon.

Bódis József emlékeztetett, az állami felsőoktatási intézmények az államháztartási törvény, a vagyontörvény, a közbeszerzési törvény által meghatározott módon „nagyon kötött” állapotban működnek, ugyanakkor az a cél – tette hozzá – hogy ez a kötöttség lazuljon, pusztán azért, hogy „jobban tudjanak reagálni az aktuális kihívásokra”.

Az egyetemi rendszert sokszor éri kritika, hogy nehezen reagál, ez leginkább a szabályozás miatt van így, s az államtitkár közlése szerint

a lazítást úgy képzelik el, hogy az intézmények autonómiája jelentősen megnőjön.

Velkovics Vilmos kérdésére, hogy milyen Színház- és Filmművészeti Egyetem szerepel az elképzelések között, Bódis József elmondta, eddig is egy minőségi intézmény volt, ugyanakkor vannak infrastrukturális, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai.

Arra a felvetésre, hogy tavaly decemberben Janisch Attila rendező egy, a Magyar Narancsban írt cikkben gyakorlatilag elismerte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem a balliberális oldalé, Bódis József közölte, ennek látni a jeleit, de az nyilvánvaló, hogy a szakmai szempontok a modellváltást is uralják.

A jelenlegi felsőoktatási irányítási rendszer sok eszközt ad a kezünkbe, ugyanakkor jobb lenne, ha egy olyan alapítványi modellre tudna átállni, amelynek a kuratóriuma a területhez értő emberekhez kötődne

– tette hozzá.

A kérdésre, hogy Vidnyánszky Attilát el tudná-e képzelni a kuratórium élén, Bódis József úgy válaszolt, el tudná képzelni, de nem az ő képzete lesz a meghatározó.

Teljes beszélgetés:

HírTv

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Varga Mihály: A jövő évi büdzsé egy védelmi költségvetés

Varga Mihály: A jövő évi büdzsé egy védelmi költségvetés

A kormány olyan költségvetést tervezett, amely a járvány utáni háborús és szankciókkal terhelt helyzetben is képes garantálni az ország biztonságát, a családok-, a nyugdíjak-, a munkahelyek védelmét, és a rezsivédelem folytatását - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Parlamentben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!