2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Bódis József: Már az új tanévtől új modellben működhet a Színház- és Filmművészeti Egyetem

2020. május 27., szerda 20:12

A modellváltások célja, hogy az állami kötöttséget lazítsuk – hívta fel rá a figyelmet Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára Magyarország élőben című műsorunkban azzal kapcsolatban, hogy a jövőben új modellben működhet tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A politikus közlése szerint az a cél, hogy az átállás már az új tanév kezdetére megvalósuljon.

Bódis József emlékeztetett, az állami felsőoktatási intézmények az államháztartási törvény, a vagyontörvény, a közbeszerzési törvény által meghatározott módon „nagyon kötött” állapotban működnek, ugyanakkor az a cél – tette hozzá – hogy ez a kötöttség lazuljon, pusztán azért, hogy „jobban tudjanak reagálni az aktuális kihívásokra”.

Az egyetemi rendszert sokszor éri kritika, hogy nehezen reagál, ez leginkább a szabályozás miatt van így, s az államtitkár közlése szerint

a lazítást úgy képzelik el, hogy az intézmények autonómiája jelentősen megnőjön.

Velkovics Vilmos kérdésére, hogy milyen Színház- és Filmművészeti Egyetem szerepel az elképzelések között, Bódis József elmondta, eddig is egy minőségi intézmény volt, ugyanakkor vannak infrastrukturális, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai.

Arra a felvetésre, hogy tavaly decemberben Janisch Attila rendező egy, a Magyar Narancsban írt cikkben gyakorlatilag elismerte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem a balliberális oldalé, Bódis József közölte, ennek látni a jeleit, de az nyilvánvaló, hogy a szakmai szempontok a modellváltást is uralják.

A jelenlegi felsőoktatási irányítási rendszer sok eszközt ad a kezünkbe, ugyanakkor jobb lenne, ha egy olyan alapítványi modellre tudna átállni, amelynek a kuratóriuma a területhez értő emberekhez kötődne

– tette hozzá.

A kérdésre, hogy Vidnyánszky Attilát el tudná-e képzelni a kuratórium élén, Bódis József úgy válaszolt, el tudná képzelni, de nem az ő képzete lesz a meghatározó.

Teljes beszélgetés:

HírTv