2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Magyarország élőben

Bocskor Andrea: Egyre inkább fokozódik a nyomás a kárpátaljai magyarokon

A Fidesz-KDNP nem engedné, hogy szőnyeg alá söpörjék a kárpátaljai magyarokat ért jogsértéseket. A magyar kormánypárt brüsszeli képviselői uniós fellépést sürgetnek. Bocskor Andrea EP-képviselőt kérdezte a témával kapcsolatban Zöldhegyi Katalin.

  • Bocskor Andrea: Egyre inkább fokozódik a nyomás a kárpátaljai magyarokon

Bocskor Andrea közölte, mélységesen elítélik, ami a kárpátaljai magyar közösség ellen zajlik, a múlt hét hétfőn történtek mélypontot jelentenek, ez egy olyan politikai nyomás gyakorlás és megfélemlítő akció volt, amiről úgy gondolják, hogy az EU-nak nem lehet csendben maradnia és reagálnia kell rá, olyan mértékben, hogy az ukrán hatóságok észre vegyék, hogy egy EU-ba és NATO-ba törekvő ország ilyet nem tehet.

Ez egy komplex kisebbségi jogsértés és annak is legdurvább formája.

Arra a felvetésre, hogy a szervezetet szeparatizmussal vádolják a képviselő elmondta, hogy sajnos 2017-ben, amikor elfogadták az oktatási törtvényt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelezte tiltakozását, hiszen a törvény visszalépés a kisebbségi jogok szempontjából és tönkretenné a magyar iskolarendszert. A magyar kormány kiállt az KMKSZ mellett, ez a szembenállás indult el olyan irányba, hogy elkezdték diszkreditálni a kárpátaljai magyarokat, központi médiában lejáratás indult melynek célja a negatív hangulatkeltés volt a többségi nemzetben. Ez fajult odáig, hogy az ukrán biztonsági szolgálat kommandósai olyan házkutatási paranccsal jelentek meg, amiben a szeparatizmus vádja szerepelt, arra utaló jeleket kerestek, hogy az ukrán határok megbontására törekszik valaki. Ezek olyan koholt vádak, amiket vissza kell utasítanunk és ami létében fenyegeti a KMKSZ-t mondta Bocskor Andrea. 

Ez egy veszélyes folyamat, a hétfői esemény nem egyedülálló közölte a képviselő, ugyanis a házkutatást megelőző nap valaki felvegyverkezve, csukjában fenyegette meg a magyarokat, hogy távozzanak Ukrajnából, aztán következett a házkutatás és a tegnapi napon megszellőztette a média, hogy vissza akraják vonni a KMKSZ ukrajnai magyar párt működési engedélyét, mert nem állított jelöltet 10 éve a parlamenti választásokon, ez hazugság, cáfolta is a szervezete. A mai napon pedig a leköszönő kormányzó bejelentette egy cikkben, hogy tudomása van arról, hogy Brenzovics Lászlót és még néhányakat meg fognak vádolni a belbiztonsági szervek.

Egyre inkább fokozódik a nyomás a kárpátaljai magyarokon és egyre elviselhetetlenebb ez a fenyegetés.

Mindez történik teljesen véletlenül abban az időszakban, amikor lezajlottak a helyhatósági választások és a KMKSZ nagyon jó eredményeket ért el és éppen zajlottak a koalíciós tárgyalások a megalakuló kárpátaljai megyei tanácsba 

- mondta Bocskor Andrea EP-képviselő.

 A teljes adás:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!