2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Binder István: A hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő a törlesztőrészlet

Hír TV

2020. május 21., csütörtök 18:54

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője, Binder István volt a műsorvezető Földi-Kovács Andrea vendége, Magyarország élőben extra című műsorunkban.

Binder István, többek között arról beszélt, hogy a csaknem két hónapja tartó moratórium milyen előnyökkel jár és hogyan is működik pontosan.

Aki eddig nem vette igénybe, a következő kb. kilenc hónapnyi időszak alatt még megteheti. Hátrányt sem céges sem magánügyfelek nem szenvedhetnek emiatt. A moratórium lejárta után, a moratórium miatt nem nőhet a kamat, de a futamidő ugyanakkor megnőhet.

A változó kamatozású hitelt választók esetében a moratórium és a hitel kamatösszegének változása nem függ össze, hiszen a változó kamat miatt változhat az összeg. Ezeknek a cégeknek és személyeknek azt javasolja a felügyeleti szóvivő, hogy váltsanak fix kamatozású hitelre. Aki teheti, annak érdemes megtennie, hiszen így a kamat összege nem változik, csak a futamidő lesz hosszabb.

A bankok és az ügyfelek számára egyaránt nehéz időszak a mostani, ezért kiemelten fontos, hogy az ügyfelek és a bankok kommunikáljanak egymással, valamint készüljenek a moratórium utáni időszakra is.

A legfontosabb továbbra is az, hogy semmilyen hátránya ne legyen az ügyfeleknek a moratórium miatt – hangsúlyozta Binder István.

Hír TV