2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Bakondi György: Ösztönzik a bevándorlást a migránskártyák

Hír TV

2019. április 15., hétfő 20:33

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója volt a Hír TV Magyarország élőben című műsor vendége, amelyben Velkovics Vilmos műsorvezető kérdésére az előbb letagadott, majd fokozatosan beismert migránskártyák okozta politikai-jogi problémákat vették górcső alá.

Frans Timmermans, a szocialisták európai csúcsjelöltjének egy hétfői tájékoztatóján nagyon erős mondatok hangzottak el. Többek között magyar vonatkozású megállapításai is szerepeltek. Egyebek mellett felmerült a Magyarországon elfogott szír terrorista kapcsán az illegális bevándorlóknak adott, sokáig tagadott, majd lassan beismert migránskártyák kérdése is.

A kártyák ügyére elég „kalandos volt” az Európai Unió részéről megfogalmazott válasz, előbb letagadták, aztán fokozatosan beismerték, mert az utóbbi időben egyre több minden derült ki róla.

„Most először nyilvánult meg róla a brüsszeli bürokrácia politikai szintű vezetése – Timmermans, az első elnökhelyettese a bizottságnak, de jelenleg főállásban a szocialista pártnak a csúcsjelöltje – részéről, hogy amiket ő elmondott azoknak a megnyugtatására irányult, akik egy kicsit „felkapták a fejüket Nyugat-Európa-szerte, hogy miként van ez az egész, tényleg? Bankkártyákat, pénzt osztogatnak nekik” – emelte ki Bakony György.

Timmermans lehet azt gondolja: egy kampányízű beszéd elég a kedélyek lenyugtatására, azonban a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy a migránskártyák kibocsátása, finanszírozása, a kártyák kibocsátóinak a kiválasztása, a kártyában részesülők ellenőrzése és felügyelet alatt tartása – és még jó néhány dolgot ide lehetne sorolni – nagyon komoly biztonsági aggályokat vet fel. Mindemellett igen komoly politikai és jogi kérdések is felmerülnek – húzta alá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.  

Először csak arról volt szó, hogy a politikai menekültek kapnak ilyen kártyát, de mivel immáron legalább hetvenezren részesültek belőle, ez a brüsszeli magyarázat sem állja meg a helyét. Minél több pénzt ölnek ebbe a tervezetbe, annál inkább húzóerőt jelent azoknak, akik az útnak indulást tervezik.

Politikailag a bevándorlás ösztönzésére szolgál. Jogilag pedig közbeszerzési aggályok merülnek fel. Az EB és a közbeszerzési szervezetei rend szerint érzékenyek erre a témára, ellenőrizni szeretnek ezekben az ügyekben: talán érdemes lenne megvizsgálniuk a vonatkozó iratokat, vajon melyik bank és minek alapján lett kiválasztva, hogy az akciót, a pénzügyi szolgáltatást lebonyolítsa – mondta el a műsor első témakörét illetően Bakondi György. 

Hír TV