2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Pajtakult

Következik:

Poltikai hobbista 04:00

Magyarország élőben

Bakondi György: Németországban már anonim TAJ-kártyákat is osztogatnak a migránsoknak

Ismét fokozódik a migrációs nyomás a déli határnál. Egyre többen próbálnak bejutni a szerb és a román határon. Brüsszel továbbra is tízezres nagyságrendben osztogatja a migránskártyákat miközben a Fidesz a migránskártyák megszüntetését fogja kezdeményezni. Közben Németországban már anonim TAJ-kártyákat is bevezetnek a migránsoknak. A Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója volt, aki Velkovics Vilmos műsorvezető kérdéseire válaszolt.

  • Bakondi György: Németországban már anonim TAJ-kártyákat is osztogatnak a migránsoknak

Anonim betegbiztosítási kártyát kapnak a migránsok Berlinben.  Erről is beszélt a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója, aki elmondta, hogy az érintettek a névtelen TAJ-kártyával ingyen használhatják a német egészségügyi ellátást. A döntés a főtanácsadó szerint jogellenes és csak egy újabb olyan döntés, amely ösztönzi a bevándorlást.

Magyarországon például meg kell szüntetni a bankszámlák legkisebb anonimitását is, mert ezt nagyon szigorúan előírta az Európai Unió, akkor most a TAJ-kártyák, meg bankkártyák ott, Németországban nem probléma? Ez a kettős mércének egy tipikus esete. Ráadásul azt mondták, azért kell névtelen, mert sokan illegálisan tartózkodnak az országban, és ha névre szólót kapnának, akkor kiderülne, hogy ők illegálisan vannak ott – szögezte le Bakondi György.

Közben hazánk déli határánál átlagosan heti kétszázra nőtt az illegális határátlépők száma az utóbbi időben.

„Tavaly pont ez a májustól augusztusig tartó szakasz volt a legnyugodtabb, mi változott tavaly óta?”

– tette fel a kérdést Velkovics Vilmos.

„Nehéz volna pontosan megmondani. Az biztos, hogy a mostani jó időjárás – ezt megelőzően, a balkáni útvonalon végig eléggé hideg, esős idő volt, ez lefékezte, hogy a zöldhatáron sokan kísérletezzenek – a dolog egyik oldala. Másrészt attól is függ az aktivitás, hogy a balkáni útvonal fő irányában – Bosznia, Horvátország, Szlovénia fő irányában –például a horvát hatóságok milyen hatékonysággal lépnek fel. Vagy a bosnyák hatóságok a Boszniába történő belépést mennyire tudják kontroll alatt tartani”

– fogalmazott Bakondi György, aki hozzátette: ha az ellenőrzést erősíteni tudják, akkor az „lassító hatású”, de akkor elkerülik az adott régiót, és nagyobb számban jelennek meg ismét a magyar határszakaszon az illegális bevándorlók.

Mivel az államszervezeti és jogrendszeri működés eléggé nehéz helyzetben van a Balkán országaiban, mindezt még inkább tetézi, hogy a migránsáradat a lakosság életét bonyolítja. Emiatt tüntetés volt a minap a boszniai Bihac városában, ahol több ezer illegális bevándorló jelenléte zavarja az ott élők alapvető mindennapi életét.

„Egyes régiókban az illegális határátlépők tömeges jelenléte, az általuk elkövetett különféle jogsértések: a lakosság zaklatása, a lakosság körében kialakult félelem óhatatlanul kihatással van a politikai döntéshozatalra is”

– emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A magyar határon az alapvető határrendészeti feladatokat a rendőrség végzi. Határvadász egységeket hozott létre a kormány. 3000 fővel növelték a rendőrség létszámát.

„A polgárőrség is és a honvédség is szükség esetén közreműködik a határőrizeti feladatokban. Ugyanúgy a polgárőrség máskor is, és más területeken is a közbiztonság fenntartásában ellenőrzésében a rendőrség nagyon fontos partnere”

– nyilatkozta Bakondi György, aki szerint „nagyon sok lelkes önkéntes is végzi ezt a munkát”. „Ők elsősorban a román határszakaszon teljesítenek szolgálatot” – nyilatkozta a szakember.

Az nyári események miatt az átlagosnál több rendőrre van szükség. A katonák és polgárőrök alkalmazásával a határszakaszról rendőri erők szabadulnak fel, akik a nyári eseményekhez kerülve biztosítják majd a rendet.

A műsorban elhangzott, hogy Európa polgárai arra szavaztak, hogy legyen változás, biztonságban szeretnének élni. Ennek dacára Brüsszelben még mindig kettős mérce szerint ítélnek: van jó kerítés meg rossz kerítés. A migránskártyáknak súlyos veszélyei vannak, már nem csak a politikai menekültek, hanem minden odaérkező kapná. Mivel az Európai Unió nem nyomtat pénzt, ezért a migránskártyákat tulajdonképpen mivelünk finanszíroztatják – húzta alá Bakondi György.  

Hír TV

 

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!