2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Napi aktuális 00:10

Magyarország élőben

Bakondi György: Németországban már anonim TAJ-kártyákat is osztogatnak a migránsoknak

Ismét fokozódik a migrációs nyomás a déli határnál. Egyre többen próbálnak bejutni a szerb és a román határon. Brüsszel továbbra is tízezres nagyságrendben osztogatja a migránskártyákat miközben a Fidesz a migránskártyák megszüntetését fogja kezdeményezni. Közben Németországban már anonim TAJ-kártyákat is bevezetnek a migránsoknak. A Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója volt, aki Velkovics Vilmos műsorvezető kérdéseire válaszolt.

  • Bakondi György: Németországban már anonim TAJ-kártyákat is osztogatnak a migránsoknak

Anonim betegbiztosítási kártyát kapnak a migránsok Berlinben.  Erről is beszélt a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója, aki elmondta, hogy az érintettek a névtelen TAJ-kártyával ingyen használhatják a német egészségügyi ellátást. A döntés a főtanácsadó szerint jogellenes és csak egy újabb olyan döntés, amely ösztönzi a bevándorlást.

Magyarországon például meg kell szüntetni a bankszámlák legkisebb anonimitását is, mert ezt nagyon szigorúan előírta az Európai Unió, akkor most a TAJ-kártyák, meg bankkártyák ott, Németországban nem probléma? Ez a kettős mércének egy tipikus esete. Ráadásul azt mondták, azért kell névtelen, mert sokan illegálisan tartózkodnak az országban, és ha névre szólót kapnának, akkor kiderülne, hogy ők illegálisan vannak ott – szögezte le Bakondi György.

Közben hazánk déli határánál átlagosan heti kétszázra nőtt az illegális határátlépők száma az utóbbi időben.

„Tavaly pont ez a májustól augusztusig tartó szakasz volt a legnyugodtabb, mi változott tavaly óta?”

– tette fel a kérdést Velkovics Vilmos.

„Nehéz volna pontosan megmondani. Az biztos, hogy a mostani jó időjárás – ezt megelőzően, a balkáni útvonalon végig eléggé hideg, esős idő volt, ez lefékezte, hogy a zöldhatáron sokan kísérletezzenek – a dolog egyik oldala. Másrészt attól is függ az aktivitás, hogy a balkáni útvonal fő irányában – Bosznia, Horvátország, Szlovénia fő irányában –például a horvát hatóságok milyen hatékonysággal lépnek fel. Vagy a bosnyák hatóságok a Boszniába történő belépést mennyire tudják kontroll alatt tartani”

– fogalmazott Bakondi György, aki hozzátette: ha az ellenőrzést erősíteni tudják, akkor az „lassító hatású”, de akkor elkerülik az adott régiót, és nagyobb számban jelennek meg ismét a magyar határszakaszon az illegális bevándorlók.

Mivel az államszervezeti és jogrendszeri működés eléggé nehéz helyzetben van a Balkán országaiban, mindezt még inkább tetézi, hogy a migránsáradat a lakosság életét bonyolítja. Emiatt tüntetés volt a minap a boszniai Bihac városában, ahol több ezer illegális bevándorló jelenléte zavarja az ott élők alapvető mindennapi életét.

„Egyes régiókban az illegális határátlépők tömeges jelenléte, az általuk elkövetett különféle jogsértések: a lakosság zaklatása, a lakosság körében kialakult félelem óhatatlanul kihatással van a politikai döntéshozatalra is”

– emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A magyar határon az alapvető határrendészeti feladatokat a rendőrség végzi. Határvadász egységeket hozott létre a kormány. 3000 fővel növelték a rendőrség létszámát.

„A polgárőrség is és a honvédség is szükség esetén közreműködik a határőrizeti feladatokban. Ugyanúgy a polgárőrség máskor is, és más területeken is a közbiztonság fenntartásában ellenőrzésében a rendőrség nagyon fontos partnere”

– nyilatkozta Bakondi György, aki szerint „nagyon sok lelkes önkéntes is végzi ezt a munkát”. „Ők elsősorban a román határszakaszon teljesítenek szolgálatot” – nyilatkozta a szakember.

Az nyári események miatt az átlagosnál több rendőrre van szükség. A katonák és polgárőrök alkalmazásával a határszakaszról rendőri erők szabadulnak fel, akik a nyári eseményekhez kerülve biztosítják majd a rendet.

A műsorban elhangzott, hogy Európa polgárai arra szavaztak, hogy legyen változás, biztonságban szeretnének élni. Ennek dacára Brüsszelben még mindig kettős mérce szerint ítélnek: van jó kerítés meg rossz kerítés. A migránskártyáknak súlyos veszélyei vannak, már nem csak a politikai menekültek, hanem minden odaérkező kapná. Mivel az Európai Unió nem nyomtat pénzt, ezért a migránskártyákat tulajdonképpen mivelünk finanszíroztatják – húzta alá Bakondi György.  

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!