2020. május 30.,
szombat, Janka, Zsanett napja

Bakondi: A cél a biztonság és az ellátásbiztonság garantálása

2020. március 27., péntek 18:08

Az illegális migrációnak markáns egészségügyi veszélye jelent meg Európa-szerte, amelyek eddig nem voltak – erről Bakondi György beszélt a Magyarország élőben extra című műsorunkban. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Velkovics Vilmos műsorvezetőnek a kijárási korlátozással kapcsolatban rámutatott, az a cél, hogy szavatolni tudják a biztonságot, valamint Magyarország ellátottságának a biztonságát is.

Bakondi György emlékeztetett, korábban is többször hangsúlyozták, hogy van egészségügyi kockázata a tömeges ellenőrízetlen beáramlásnak, most pedig a koronavírus megjelenésével ez új dimenziót kapott. A főtanácsadó felhívta rá a figyelmet, a balkáni útvonalon a nemzetállamok szigorú védekezésbe kezdtek és a migránsokat a nyílt táborok helyett majdnem mindenütt zárt táborokban helyezték el.

A kijárási korlátozással kapcsolatban Bakondi György elmondta, szó sincs kijárási tilalomról, a korlátozásnál nincs semmiféle belbiztonsági erőszak, az a cél, hogy az emberek a saját családjuk biztonságra érdekében támaszkodjanak a kormányzati intézkedésre. Arra a kérdésre, hogy az utcákon látott katonák és rendőrök egyfajta rendérzetet sugároznak-e, a tábornok kiemelte, az ő jelenlétük a biztonságot szolgálja.

El szeretnénk kerülni, hogy olyan kaotikus állapot alakuljon ki, mint néhány európai országban, jó lenne elkerülni, hogy a kórházakat hirtelen jött nagy nyomás érje – tette hozzá.

Farkas Örs: Ha szükséges, a kormány további szigorításokat is hozhat

Tegnaphoz képest mára szintet lépett a koronavírus a világban: 24 óra alatt 60 ezerrel ugrott világszerte a fertőzöttek száma. Sajnos, ismét gyorsulva növekszik az olasz új fertőzések száma, és ugyanez mondható el a magyarországi helyzetről is. A járvány lassítása érdekében kijárási korlátozás lesz holnap reggeltől április 11-ig. A korlátozással az eddig meghozott szigorító intézkedéseket erősíti meg a kormány– vezette fel a témát Velkovics Vilmos műsorvezető.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a szombaton életbe lépő kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta, hogy bár alapvetően az eddigi intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, mégis az elmúlt napokban megugrott az igazolt fertőzések száma, ezért az operatív törzs javaslatára hirdettek kijárási korlátozást.

A szóvivő beszélt arról, hogy a kormányrendelet egyértelműen meghatározza, hogy mit lehet és mit nem a következő két hétben. Majd hozzáfűzte, hogy senki ne lepődjön meg, az utcákon több rendőrrel és katonával fog találkozni a következő időszakban.

Ezek a döntések azért születnek, hogy a vírus terjedése lassuljon, és ne érje hirtelen nagy terhelés az egészségügyet. Amennyiben a fertőzések száma az új intézkedések ellenére sem csökken, akkor a kormány mérlegelni fogja a további szigorítások bevezetését – emelte ki Farkas Örs.

Borbély Zsolt Attila: Itt a politika valójában másképpen működik

A műsorban Aradra kapcsoltunk és Borbély Zsolt Attila politológus volt Velkovics Vilmos beszélgetőpartnere, hiszen a román kormány rendkívüli állapotot vezetett be néhány nappal ezelőtt és ezt az ellenzék is támogatta.

A román ellenzék gerince beállt a kormány mellé. Romániában működött a nemzeti felelősség a járványügyi kérdésben – erről beszélt a politológus.

„A helyzet az, hogy – sajátos ezt mondani hogy – itt Romániában én Partiumban lakom és ezt nem szeretem és ezt nem szeretem még ilyen rövid nyilatkozatban sem Romániának nevezni, de hát ugye ez az alkotmányjogi helyzet. Szóval a román fennhatóság alatt álló területeken bevezették ezt a szükségállapotot és ezt is támogatta a román ellenzék, itt a politika valójában másképpen működik.(…)” - mondta Borbély Zsolt Attila.

HírTV