2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Magyarország élőben

Bajkai István: Niedermüller Péter alkalmatlanná és méltatlanná vált a közéleti szerepre

Kimeríti a gyűlöletbeszéd büntetőjogi kategóriáját Niedermüller Péter kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakról, ezért a hatóságoknak eljárást kellene indítaniuk - jelentette ki Bajkai István, Erzsébetváros országgyűlési képviselője Magyarország élőben című műsorunkban. A politikus szerint a VII. kerületi polgármester méltatlanná és alkalmatlanná vált politikai tisztség viselésére, ezért lemondásra szólítják fel a DK politikusát.

  • Bajkai István: Niedermüller Péter alkalmatlanná és méltatlanná vált a közéleti szerepre

 

Nem kér bocsánatot Niedermüller Péter a kijelentése miatt. A kormánypárt tüntetést szervez az erzsébetvárosi önkormányzat elé csütörtök 17 órára. Bajkai István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője volt a Magyarország élőben című műsor vendége.

Velkovics Vilmos műsorvezető azt kérdezte vendégétől, hogy miért és ki ellen hirdetett a Fidesz tüntetést január 30-án, csütörtökön 17 órára. Bajkai István azt válaszolta, hogy megdöbbentett mindenkit a VII. kerületi polgármester kijelentése, hiszen olyan szélsőséges és kirekesztő mondatokat használt a fehér, keresztény és heteroszexuálisok csoportjára nézve, amely egyszerűen vállalhatatlan – hangsúlyozta.

A Niedermüller által használt kifejezések egy jogállamban, egy demokráciában megengedhetetlenek. Bőre színe és vallása alapján, illetve szexuális orientáltsága alapján borzalmas képződménynek nevezni valakit emberellenes, óriási sértés az emberi méltósággal szemben. Aki ilyen kifejezést használ, az méltatlanná válik arra, hogy a társadalomban részt vegyen. A rasszizmus irányuljon bárki ellen is, megengedhetetlen

– emelte ki a politikus. Bajkai István kijelentette, hogy Niedermüller rasszista kijelentésével méltatlanná és alkalmatlanná vált a polgármesterségre, és a tüntetésen azt fogják követelni tőle, hogy lemondjon.

Elhangzott az is, hogyha szigorúan értelmezzük a gyűlöletbeszédre vonatkozó büntetőjogi tényállást, akkor a polgármester kijelentése ennek megfelel. Az országgyűlési képviselő hozzátette, úgy gondolja, hogy ebben az esetben a hatóságoknak eljárást kell indítaniuk. Mint kiderült nem ez volt az első eset, hogy Niedermüller Péter tanúbizonyságot tegyen arról, hogy gyűlöli a kereszténységet vagy emberek bizonyos csoportját. Volt arra példa, hogy katolikus iskolákra hívta fel megkülönböztető jelzésekkel a figyelmet.

Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján tartott megemlékezésen Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija elmondta, hogy Auschwitz nem a haláltábor felépítésével kezdődött, hanem azzal a gondolattal, hogy bizonyos embercsoportok alacsonyabb rendűek. Bajkai István hozzáfűzte, a rasszizmus egyben megbélyegzést is jelent.

A beszélgetés során az is szóba került, hogy a baloldalhoz tartozó jogvédő szervezetek nem emelték fel a hangjukat az ügyben. Karácsony Gergely főpolgármester pedig cinizmussal reagált a csütörtöki tüntetés hírére.

Teljes adás:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!