2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Bajkai István: Méltatlan a képviselői erkölcsiséghez showműsort csinálni az Országházban

Hír TV

2019. november 13., szerda 19:45

Akár egyéves fizetését is bukhatja az a képviselő, aki a Parlamentben az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza. A törvénymódosítás egyik beterjesztője, a fideszes Bajkai István a Hír TV Magyarország élőben című műsorának szerdai adásában elmondta, az országgyűlési törvényt módosító javaslat mindenben megfelel az európai normáknak, más európai államok gyakorlatának és nem is tekinthető azoknál jóval szigorúbbnak. A politikus emlékeztetett, a jogszabályok betartására felesküdött képviselők nem engedhetik meg maguknak, hogy ezzel ellentétesen cselekedjenek és showműsort csináljanak az Országházban.

 

A módosítás a fokozatosság elvét követi, annak függvényében érheti szankció a törvényalkotás munkáját gátló képviselőt, hogy milyen típusú jogsértést követ el Bajkai István tájékoztatása szerint. A kormánypárti képviselő elmondta, a büntetés a figyelmeztetéstől terjedhet akár az egyéves képviselői honorárium megvonásáig is, sőt a kitiltásig is.

Ez a törvényjavaslat a fokozatosság elvét tartja be, ugyanakkor lehetőséget ad a jogalkalmazónak, a házelnöknek, hogy az adott esetet elbírálja és az adott eseten belül tegyen különbséget az esetek vagy a jogsértések súlyosságára

– tette hozzá.

A Fidesz országgyűlési képviselője kiemelte, valóban egy szigorú szabályozásról van szó, de ennél a világban vannak jóval szigorúbbak is, elég akár Franciaországra vagy Romániára gondolni. A politikus úgy véli, az elmúlt időszak parlamenti botrányaira reagálni kellett.

Velkovics Vilmos műsorvezető felvetésére, hogy a parlament tekintélyének megóvásáról van-e szó, Bajkai István elmondta, két fő filozófia áll a módosítás mögött, az egyik, valóban a népképviselet helyszíne tekintetének a megőrzése, hiszen az ország Háza az alkotmányosságunk, jogállamiságunk jelképe és szentélye. Másodsorban – folytatta – a parlamenti munka folyik és a választópolgárok elvárása, hogy értük és az ország érdekében szabályok szülessenek, de aki ezt meg akarja akadályozni, az ellentétesen cselekszik a képviselői esküjével és valójában az ország működését gátolja.

Ha egy renitens képviselőt kitiltanak a parlamenti munkából az nem fogja korlátozni az ő választóinak képviseletét – válaszolta műsorvezetői felvetésre Bajkai István. Kiemelte,

a parlamentben bejutott képviselő nem arra kapott felhatalmazást, hogy a népképviselet elvével szemben viselkedjen.

A képviselői felelősséghez hozzátartozik az is, hogy számolnia kell a jogellenes magatartás következményeivel – jelentette ki.

A jelenleg függetlenként politizáló Hadházy Ákos a közösségi oldalán reagált a törvényjavaslatra. Velkovics Vilmos szerint a szöveget olvasva nincs kizárva, hogy a volt LMP-s politikus arra készül, hogy kivezessék a teremből és a képek bejárják a világsajtót. A felvetésre reagálva Bajkai István felhívta rá a figyelmet, nem méltó a képviselői jogálláshoz, hogy ellenzéki politikusok az ülésteremben mindenből showműsort akarnak csinálni.

A balliberális ellenzéknek vélhetően az a szándéka, hogy egyfajta dél-amerikai parlamenti helyszínt varázsoljanak ide Magyarország szívébe, Budapest közepére, de bízzunk benne, hogy erre nem kerül sor, de ha ez a szándék, akkor a mostani szabályrendszer alkalmas lesz arra, hogy ezt megakadályozza

– fogalmazott a Fidesz országgyűlési képviselője.

Teljes beszélgetés:

Hír TV