2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 03:00

Magyarország élőben

Bajkai István: Erzsébetváros önkormányzat nagy ütemben égeti el a pénzt

  • Bajkai István: Erzsébetváros önkormányzat nagy ütemben égeti el a pénzt

A kormány megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést jövőre, Erzsébetváros DK-s polgármestere azonban szembe megy a kormányrendelettel. A Hír TV Magyarország élőben című műsorának Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője volt a vendége, aki szerint a baloldal azon dolgozik, hogy minél nehezebbé tegye a vírushelyzetet.

Múlt hét kedden jelent megy a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely megtiltja a településeknek, hogy jövőre adót emeljenek vagy új adót vessenek ki. A kormány a koronavírus-járvány elleni védekezésre hivatkozva hozta meg a döntést, ami az ellenzék szerint nem más, mint az önkormányzatok anyagi ellehetetlenítése. Niedermüller Péter, a DK VII. kerületi polgármestere közölte, Erzsébetváros új adórendelete a tiltás ellenére januárban életbe lép.

Ezt a törvényt nem fogjuk visszavonni és hatályba fogjuk léptetni. Amennyiben a Kúrián ezzel kapcsolatban eljárás indulna ellenünk, akkor állunk az alkotmánybírósági vizsgálat elé

- mondta Niedermüller Péter.

Bajkai István elmondta az önkormányzatoktól olyan rendkívüli elvonás nem történt, amelyek a feladatok ellátást ellehetetlenítené. A Erzsébetváros korábbi fideszes vezetése 10,3 milliárddal adta át a kerületet.

Az látszik, hogy az Erzsébetváros önkormányzat nagy ütemben „égeti” el a pénzt, Bajkai István szerint most a nagyjából az átadott összeg felénél jár a kerület. A túlköltekezés, a rossz, pazarló gazdálkodás jellemzi Erzsébetvárost.

Arra a kérdésre, hogy mi van akkor, ha egy Erzsébetváros lakos csekket kap, hogy adófizetési kötelezettsége van a helyi rendelet alapján Bajkai István elmondta, hogy a jogszabály hierarchia alapján a kormányrendelet erősebb, mint a helyi önkormányzaté. Ezért ilyen esetben az érintettnek a kormányhivatalhoz kell jogorvoslatért fordulnia, ahol kivizsgálják az ügyet és amennyiben nem jogszerű megsemmisítik a felszólító dokumentumot.

A képviselő elmondta, hogy amennyiben a polgármester nem tartja be az előírást és tudatosan szembe megy vele, az felvet komolyabb kérdéseket

A teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!