2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Baán László: Semmilyen zöld fejlesztés nem hajtható végre, amíg a tilalom életben van

Hír TV

2020. március 2., hétfő 20:28

A Hír TV Magyarország élőben című műsorának Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa volt a vendége.

Változtatási tilalmat rendelt el a Fővárosi Közgyűlés a Városligetben. A rendeletet azért szavazta meg a baloldali többség, hogy így biztosítsa a területre érvényes építési szabályzat módosításának végrehajtását. A tilalom azt jelenti, hogy a Városligetben nem szabad például új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni. A szabályzat arról is rendelkezik, hogy építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást sem lehet végrehajtani. A Liget Budapest Projekt miniszteribiztosa a döntés után azt mondta a Fővárosi Közgyűlés zöldstopot rendelt el a Városligetben a saját maga által kihirdetett klímavészhelyzetet is semmibe véve.

Kérem segítsen egy picit rendbe tenni ezt: Amikor hatályba lép a főváros tiltó határozata akkor kasza-kapa kiesik a kézből és úgy kell hagyni, esetlegesen félbehagyva ezeket a zöld beruházásokat? – kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

Azt kell tudni, hogy az építési törvényben van lehetősége az önkormányzatnak elrendelni építési tilalmat és változtatási tilalmat. A változtatási tilalom sokkal szélesebb, nagyon világosan elmondja a törvény és annak indoklása is, hogy nem pusztán építési tevékenységekre vonatkozik, hozzáteszem építési engedéllyel végzettekre nem, sem az egyik sem a másik, vagyis mindazon munkák, amiket végzünk a Ligetben, természetesen minden munkát építési engedéllyel végzünk, azok folyhatnak tovább. Azonban mivel a zöld fejlesztés, a kertészeti munkák nem építési tevékenység és nem építési engedély kötelesek ezért azokra a változási tilalom kiterjed és azt mondja, hogy értéknövelő változtatást nem lehet végrehajtani, hát egy ligetben nyilván van értéknövelő változtatás, ha a zöldfelületet fejlesztünk, tehát a zöld fejlesztés. Ezt a tilalmat nem tudjuk miért rendelték el, ez azóta sem derült ki, de a hatása világos, gyakorlatilag semmilyen zöldfejlesztés, amíg ez a tilalom életben van nem hajtható végre a Ligetben, valóban abba kell hagynunk azokat a munkákat, amelyek ezt irányozták elő

-          mondta Baán László, Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Hír TV