2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Baán László: A kormány nem tett le Európa legnagyobb kulturális projektjének megvalósításáról

Hír TV

2020. május 28., csütörtök 19:15

A Magyar Zene Házával nem egyszerűen egy gyönyörű épületet kap Budapest és az ország, hanem egy különleges tartalmút is - mondta el Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Hír TV Magyarország élőben extrában. A miniszteri biztos azt is hangsúlyozta, hogy a kormány nem tett le Európa legnagyobb kulturális projektjének teljes megvalósításáról.

Mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zene Háza kivitelezése. Elkezdték ugyanis az Európában is egyedülálló üvegfal kialakítását. Ezzel kapcsolatban azt a kérdést tette fel Földi-Kovács Andrea műsorvezető, hogy mindezt meglehet-e építeni, illetve, hogy fog ez kinézni.

Baán László erre azt felelte, hogy a Liget projekt esetében a látványterv és a végső valóság közötti viszonnyal eddig nem volt gond, sőt az eddig átadott épületeknél a valóság sokkal szebb lett. A Magyar Zene Házának esetében sikerült Európában, Németországban találni egy olyan gyárat, akik képesek legyártani a szükséges elemeket és technológiát. A miniszteri biztos az építkezés kapcsán arra is kitért, hogy milliméter pontosan kell beszerelni a speciális üveglapokat. Baán László kiemelte, hogy

az a fantasztikus légiesség, amit a látványterv ígér, az valóban megvalósítható.

Az Európában egyedülálló, egybefüggő üvegfal mintegy négy emelet magas, és az összfelülete meghaladja az 1500 négyzetmétert.

A Liget projekt miniszteri biztosa felhívta arra a figyelmet, hogy az intézmény jövő év végén legkésőbb megnyílik a nagyközönség előtt.

A Magyar Zene Házával nem egyszerűen egy gyönyörű épületet kap Budapest és az ország, hanem egy különleges tartalmút is.

Mert bár a magyar zeneművészet az egyik legismertebb és elismertebb művészeti águnk, eddig még nem valósult meg egy a magyar zenetörténetet átfogó kiállítás. Az intézményben egy 1000 négyzetméternyi területű állandó kiállítás várja majd a látogatókat, de lesznek időszaki tárlatok is, az első a magyar popzene ötven évét mutatja majd be – mondta el Baán László.

A miniszteri biztos arra is kitért, hogy a Zene Házához kapcsolódni fog egy kültéri amfiteátrum is, amely koncerteknek is helyet ad majd. Baán László arról is beszélt, hogy

a projektről a tárgyalások döcögősen zajlanak a kormány és a főváros között, három épület megvalósulása még mindig kérdéses. De az biztos, hogy a jelenlegi országvezetés nem tett le Európa legnagyobb kulturális projektjének megvalósításáról

– szögezte le. 

Teljes beszélgetés:

Hír TV