2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Baán László: A budapestiek többsége támogatja a Liget Projekt megvalósítását

Hír TV

2020. február 4., kedd 20:17

Nem tett le a Városligeti Színház, a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria felépítéséről a kormány- mondta a Magyarország élőben című műsorában a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Baán László bízik abban, hogy a főváros vezetése meggondolja magát. Szerinte a józan ész azt diktálja, hogy előbb-utóbb lesz egy közös konszenzus, amely lehetővé teszi ennek a három épületnek a megépítését.

Még idén szerkezetkész lesz, jövőre pedig birtokba is vehetik a látogatók a Liget Budapest Projekt részeként épülő Magyar Zene Házát. Az egykori lerobbant Hungexpo-irodaépületek helyén létrejövő kultúrpalota átadásával tízezer négyzetméternyi terület nyílik meg a fővárosiak előtt. A világ legjobb középületnek járó díjat is elnyert komplexum egyaránt szolgál majd állandó és időszaki kiállítások otthonaként, fogad be zenei eseményeket és működik zenepedagógiai központként. A Magyar Zene Háza környezettudatos szempontok szerint épül, így az intézmény minimális terhelést jelent majd a parkra nézve. 

Baán László Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdésére elmondta, hogy jól haladnak a Magyar Zene Házának építési munkái, 2021 második felében mindenképp átadják az intézményt berendezett, állandó kiállítással és látogatható, közösségi terekkel.

A miniszteri biztos megjegyezte, hogy Magyarországon közel ezer muzeális intézmény van, ugyanakkor a zenének, mint idehaza meghatározó művészeti ágnak eddig még nem szenteltek ilyen volumenű intézményt, amely a maga nemében egyedülálló lesz a világon. Baán László azt is elárulta, hogy az első állandó kiállítást követően a magyar popzene elmúlt ötven évét mutatják majd be, de a zenével kapcsolatos rendezvények mellett a Magyar Zene Házát egy „beavató” intézménynek szánják, amely játékosan, egyedi módon vezeti majd be az érdeklődőket a zene világába.

Földi-Kovács Andrea emlékeztetett arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem sokkal hivatalba lépése után kijelentette, hogy a már meglévő vagy félkész épületeket ugyan nem bontják vissza, de új építkezéseket nem támogatnak.

Baán László hangsúlyozta, hogy ebben a témában eltér a kormány és a főváros álláspontja, mert bár a főépítész is arról nyilatkozott, hogy a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az Új Nemzeti Galéria nem fog megépülni.

A miniszteri biztos hozzátette, hogy bár ebben a pillanatban ezek a beruházások nem indulnak el, a kormány nem tesz le ezek kivitelezéséről, hiszen jelenleg ez a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása. Ezért igyekeznek majd meggyőzni ezen intézmények felhúzásának fontosságáról a fővárost.

Baán László kitért arra, hogy decemberben végeztek egy közvéleménykutatást, amelyből kiderült, hogy a valós tervek ismeretében az emberek több mint 70 százaléka támogatja a Liget Projekt teljes megvalósítását, és már több mint 45 ezren írták alá a projekt megmentését célzó petíciót.

A beszélgetés végén a Biodóm lehetséges sorsáról is szót ejtettek.

Teljes adás:

Hír TV