2023. 06. 03. Szombat Klotild napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szegény gazdagok 11:05

Magyarország élőben

„Az Akadémia óriási lehetőséget szalasztott el”

Egyértelmű nem tetszésének adott hangot Závodszky Péter, az MTA rendes tagja a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában azzal kapcsolatban, hogy hétfőn az MTA közgyűlése úgy döntött, az akadémia szervezetén belül szeretnék tartani a kutatóintézet-hálózatot. A biofizikus szerint a Magyar Tudományos Akadémia óriási lehetőséget szalasztott el, hiszen együttműködéssel a köztestület sokkal nagyobb mértékben vehetne részt a jövő alakításában. Závodszky Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a döntés, valójában nem az MTA-ról, hanem a magyar gazdaság- és kultúrpolitikáról szól.

  • „Az Akadémia óriási lehetőséget szalasztott el”

Nemet mondtak az akadémikusok a kormánynak. Nem adják át önként a kutatóintézetek és továbbra is azt szeretnék, ha a Magyar Tudományos Akadémia felügyelné a hálózatot. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szavazás utáni azt mondta, nem tudják elfogadni a közgyűlés döntését. Velkovics Vilmos műsorvezető a Hír Tv stúdiójában Závodszky Péter biofizikusnak felvetette, az Akadémia közgyűlésének döntése egyfajta politikai állásfoglalásként is értelmezhető, az MTA rendes tagja elmondta, számított erre a döntésre, hiszen az előterjesztés úgy került a plénum elé, hogy nem volt reális lehetőség más megoldás megszületésére. Závodszky Péter szerint az Akadémia nagy lehetőséget szalasztott el, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy a kormányzat nagyobb figyelmet kíván szentelni a tudománynak mind a gazdaságpolitikában, mind pedig a kultúrpolitikában.

A biofizikus úgy fogalmazott,

az Akadémiának erre a hajóra fel kellett volna szállnia, ehelyett megpróbálta megfékezni.

Závodszky Péter kiemelte, az Akadémia három entitás: a testület, az intézethálózat és a vezetőség. Ismertetése szerint a mostani döntés az intézethálózatot pozitívan érinti, a közgyűlés valójában nincs teljes mértékben tájékozódva, hogy miről van szó pontosan, az akadémia vezetése pedig nem érdekelt abban, hogy saját szuverenitása egy részéről lemondjon.

A biofizikus leszögezte, nem elsősorban az Akadémiáról van szó, hanem a magyar gazdaság- és kultúrpolitikáról.

Az Akadémiának fel kellett volna ismernie, hogy ez a kérdés tavaly júniusban eldőlt és együttműködéssel az akadémia sokkal nagyobb mértékben vehetne részt a jövő alakításában, mint így, hogy oppozícióba húzódik

– emelte ki Závodszky Péter

Teljes beszélgetés:

Hír TV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!