2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

„Az Akadémia óriási lehetőséget szalasztott el”

Hír TV

2019. május 6., hétfő 20:00

Egyértelmű nem tetszésének adott hangot Závodszky Péter, az MTA rendes tagja a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában azzal kapcsolatban, hogy hétfőn az MTA közgyűlése úgy döntött, az akadémia szervezetén belül szeretnék tartani a kutatóintézet-hálózatot. A biofizikus szerint a Magyar Tudományos Akadémia óriási lehetőséget szalasztott el, hiszen együttműködéssel a köztestület sokkal nagyobb mértékben vehetne részt a jövő alakításában. Závodszky Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a döntés, valójában nem az MTA-ról, hanem a magyar gazdaság- és kultúrpolitikáról szól.

Nemet mondtak az akadémikusok a kormánynak. Nem adják át önként a kutatóintézetek és továbbra is azt szeretnék, ha a Magyar Tudományos Akadémia felügyelné a hálózatot. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szavazás utáni azt mondta, nem tudják elfogadni a közgyűlés döntését. Velkovics Vilmos műsorvezető a Hír Tv stúdiójában Závodszky Péter biofizikusnak felvetette, az Akadémia közgyűlésének döntése egyfajta politikai állásfoglalásként is értelmezhető, az MTA rendes tagja elmondta, számított erre a döntésre, hiszen az előterjesztés úgy került a plénum elé, hogy nem volt reális lehetőség más megoldás megszületésére. Závodszky Péter szerint az Akadémia nagy lehetőséget szalasztott el, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy a kormányzat nagyobb figyelmet kíván szentelni a tudománynak mind a gazdaságpolitikában, mind pedig a kultúrpolitikában.

A biofizikus úgy fogalmazott,

az Akadémiának erre a hajóra fel kellett volna szállnia, ehelyett megpróbálta megfékezni.

Závodszky Péter kiemelte, az Akadémia három entitás: a testület, az intézethálózat és a vezetőség. Ismertetése szerint a mostani döntés az intézethálózatot pozitívan érinti, a közgyűlés valójában nincs teljes mértékben tájékozódva, hogy miről van szó pontosan, az akadémia vezetése pedig nem érdekelt abban, hogy saját szuverenitása egy részéről lemondjon.

A biofizikus leszögezte, nem elsősorban az Akadémiáról van szó, hanem a magyar gazdaság- és kultúrpolitikáról.

Az Akadémiának fel kellett volna ismernie, hogy ez a kérdés tavaly júniusban eldőlt és együttműködéssel az akadémia sokkal nagyobb mértékben vehetne részt a jövő alakításában, mint így, hogy oppozícióba húzódik

– emelte ki Závodszky Péter

Teljes beszélgetés:

Hír TV