2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Kultúra

XI. Görgey-emléktúra

Az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjáratra emlékezett az a 50 lovas hagyományőrző huszár, aki XI. alkalommal vágott neki a Görgey-emléktúrának. A négynapos lovastúra idén Észak-Borsod kistelepüléseit járta végig.

  • XI. Görgey-emléktúra

Csütörtökön, Ózd egyik parkjában gyülekeztek a lovas hagyományőrzők, hogy idén is nekiinduljanak a Görgey-emléktúrának, felidézve az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjáratot.

A négynapos lovastúra idén Észak-Borsod kistelepüléseit járja végig, közel ahhoz a Dubicsányhoz, ahol 1849-ben, maga Görgey Artúr és csapata vívott csatát a szabadságharc tavaszi hadjáratában.

Az emléktúra második napján, miután a nagy meleg miatt hűsöltették a lovakat a Sajóban és mindenki elfogyasztotta a tábori ebédjét, Sajómercsén lovas bemutatóval és csatajelenetekkel idéztél fel a több mint 170 évvel ezelőtt történteket.

A Gömöri Lovas- és Népi-hagyományőrző Egyesület Görgey-emléktúrája népszerű a lovas hagyomány őrzők körében. A mostani túrára szinte az ország összes pontjáról érkeztek lovasok.

Az egyesület a hétvégén, több helyszínen is megemlékezik a 48-49-es szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjárat borsodi csatáiról, így is népszerűsítve a huszárság életmódját, értékrendjét.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ismét Budapesten koncertezik a Pantera

Ismét Budapesten koncertezik a Pantera

Ismét Magyarországon ad koncertet a Pantera. A metálzene történetének egyik legnagyobb hatású zenekara jövő év eleji európai turnéja keretében 2025. február 3-án lép fel a Budapest Sportarénában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!