2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Kultúra

Vízkeresztig látható a Jézus teljes életét ábrázoló szoborcsoport

Vízkeresztig látható a Pécsi Székesegyházban az a betlehemi jelenet, mely Jézus teljes életét ábrázolja. A szoborcsoport 2016-ban készült el, azóta minden karácsonyra felépítik.

  • Vízkeresztig látható a Jézus teljes életét ábrázoló szoborcsoport

A jelenet középpontjában a szent család áll. A kis Jézus ruhája arany, szegélye fehér alapon vörös szőlőindás. Mária rózsákkal és szegfűkkel díszített ruhát visel. Mellettük József térdel. Mutatóujját szája előtt tartja, mintha csendre intene. A többi figura egy-egy alteregó, vagy Jézus életének fontos állomásához kapcsolódó személy.

„A betlehem felállítása ezt kívánja mutatni a látogatóknak. Isten gyengédsége láthatóvá válik Jézus Krisztus arcán. Isten szeretete tapinthatóvá válik Jézus Krisztusban. Ezért fontos, a pásztorok is mondják, menjünk el Betlehembe, hogy a napkeleti bölcsek is elmennek Betlehembe, hogy imádják a megszületett Isten gyermeket. A betlehemet azért állítjuk föl, hogy lássák az emberek Isten gyengédségét, Isten emberszeretetét, Isten irgalmát látható tapintható módon” – emelte ki Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke.

A betlehemet először 2016-ban állították fel a Pécsi Székesegyházban. A kompozíció részét képezik az édenkert fái is. A ciprusok az örök életet szimbolizálják. A szoborcsoportot Ágoston Papp Mónika keramikusművész készítette. A Pécsi Egyházmegye püspöke szerint a vallási élethez, hagyományokhoz hozzátartozik, hogy fontos bibliai eseményeket megjelenítsünk.

„Szerettük volna úgy megjeleníteni a betlehemi jelenetet, hogy abban Jézus teljes élete benne legyen. A születés, a tanítás, a küzdelme. A halála, a föltámadása, és a művésznő ezt az itt található ábrázolásokból véve az ötletet, a megjelenítést, alkotta meg azokat a keramikus szobrokat, amelyek Jézus életének az eseményeit egy képben megjelenítik a Betlehemnél” – mondta Udvardy György püspök.

A jelentet vízkeresztig tekinthetik meg a Pécsi Székesegyház látogatói.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!