2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Kultúra

Veszélybe kerülhetnek a népszerű pécsi fesztiválok

Megszólalt a pozíciójából a napokban eltávolított pécsi kulturális vezető, aki arra tett utalást, hogy az irányítása alatt jellemző átlátható működés zavarta a baloldali városvezetőket. A botrányosra sikeredett kirúgás veszélybe sodorhatja a népszerű pécsi fesztiválok lebonyolítását. Hoppál Péter kulturális államtitkár, Pécs országgyűlési képviselője szerint Péterffy Attila polgármester és köre hentesmunkát végzett a döntéssel.

  • Veszélybe kerülhetnek a népszerű pécsi fesztiválok

Borítókép: Péterffy Attila, Pécs polgármestere (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)

– Elkeserítő, hogy egy ilyen csodálatos várost, mint Pécs, emberileg és szakmai­lag teljesen alkalmatlan társaság vezet. Pécs ennél kétségtelenül többet érdemel. Én mindenképpen emelt fővel távozom! Mindent megtettem azért, hogy Pécs az én munkám által is több legyen. Sajnos az első perctől kezdve várható volt, hogy a túlzottan tisztességes működés előbb-utóbb kibékíthetetlen ellentétekhez vezet – nyilatkozta a Bama.hu baranyai hírportálnak Bleszity Péter, akit a baloldali városvezetés nemrég távolított el az országosan is népszerű pécsi fesztiválokért is felelős Zsolnay Örökségkezelő Nkft. (ZSÖK) éléről.

– Ha tippelnem kellene, akkor olyan beruházásokat, karbantartásokat, felújításokat fognak elvégezni, amiket az ügyvezetésem alatt, az átlátható működés miatt nem tudtak irányítottan elvégeztetni. Ezzel együtt a kulturális teljesítményre valószínűleg kevésbé tudnak majd koncentrálni

 – mondta azzal kapcsolatban, mire számít a cégnél ezután. A ZSÖK egykori vezetője azt is kijelentette: fájlalja, hogy a Zsolnay negyed imázsát tovább rombolják, és hogy az új ügyvezetéssel szamárfület mutatnak a pécsi kultúrának, művészvilágnak.

Bleszity Pétert egyébként már az új, baloldali városvezetés nevezte ki, 2020 szeptemberétől töltötte be a Zsolnay kulturális negyedet és a város számos kulturális intézményét irányító ZSÖK Nkft. igazgatói posztját. Regnálása óta a cég 450 milliós eredményt produkált, most mégis elküldték. 

Évente kétszáz-háromszáz millió forint az a pénz, amit úgy el lehet(ne) költeni a ZSÖK-ben, hogy az nem tűnik fel senkinek – értesült a Pécs Aktuál az elbocsátott igazgató környezetéből. 

 

A lap forrásai állítják, ez az összeg egyelőre a kasszában van, éppen azért, mert Bleszity alatt a városvezetés nem tudott olyan befolyást gyakorolni a ZSÖK-re, hogy az évi kétszáz-háromszáz milliót a feltűnést kerülve elköltsék.

A lap arról is értesült belső forrásokból, hogy tömeges felmondásokra lehet számítani a ZSÖK-nél, ha Bleszity helyére Hummel Márkot, Zsolnay Örökségkezelő Nkft. karbantartásokért felelős üzemeltetési igazgatótját nevezik ki. Ez veszélybe sodorja a méltán híres pécsi fesztiválokat, amelyeket a városi cég szervez. Márpedig Hummel kinevezése azóta megtörtént. Tömeges felmondásról ugyan egyelőre nincs hír, a cég projektkoordinációs vezetője azonban már távozott.

Kőszegi Sámuel nem titkolta el a nyilvánosság elől felmondásának okát, és a Pécs Aktuálnak úgy nyilatkozott, indokolatlannak és szakmailag elfogadhatatlannak tartja a ZSÖK vezetőjének leváltását. 

- Hentesmunka! A pécsi baloldali polgármestert a baloldali képviselők is keményen kiosztották ma, mert 2,5 év alatt a harmadik igazgatót rúgja ki a kormány által milliárdos éves támogatással működtetett Zsolnay Örökségkezelő Nkft. éléről. A baloldal megint kifogyott a mások pénzéből, és marakodnak a koncon. Péterffy Attila ezért is kapott piros lapot a pécsiektől!

– írta a történtekre reagálva Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője, kulturális államtitkár Face­book-bejegyzésében. Bleszity Péter eltávolítását még a múlt keddi közgyűlésen szavazták meg a városházán. A döntést előzetesen a baloldal egy közleményben megindokolta, ám a magyarázat igen meghökkentőre sikeredett. Mint írták: a sikeres kormányzati támogatások érdekében hívják vissza a ZSÖK vezetőjét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!