2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Kultúra

Tucatnyi filmtörténeti klasszikus a második Egri Klasszikus Film Maratonon

A magyar és egyetemes film- és filmzenetörténet tucatnyi kultikus alkotása, több közönségtalálkozó és egy cseh nap is szerepel a második Egri Klasszikus Film Maraton programjában - mondta a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón, Egerben.

  • Tucatnyi filmtörténeti klasszikus a második Egri Klasszikus Film Maratonon

Ráduly György a Budapesti Klasszikus Film Maraton filmtörténeti körsétájának esszenciájaként jellemezte a szeptember 6-10. között zajló egri programot. Aláhúzta: a műsorterv összeállításakor törekedtek arra, hogy minden alkotásnak legyen magyar vonatkozása.

Az intézmény kiemelt feladata restaurálni a magyar filmörökség darabjait, amelyeket így a kor elvárásainak megfelelő, kiváló minőségben lehet levetíteni - emelte ki.

"Fantasztikus alkotások ezek, melyeket nem csak születésük korában, hanem napjainkban is fontos megismerniük a fiataloknak" - fogalmazott, megjegyezve, hogy nekik is fontos tisztában lenniük azzal: "óriások vállán ülünk és csak úgy tudunk előre haladni, ha múltbeli értékeinkkel tisztában vagyunk".

Eger büszke lehet filmszínházára és arra is, hogy az 1910-es évek elején itt forgatták az első 1000 méternél hosszabb filmet, amely filmtörténeti mérföldkőnek számított - emlékeztetett Ráduly György.

Habis László polgármester közölte: céljuk, hogy Eger a magyar filmművészet meghatározó városa legyen. Kiemelte, hogy a filmmaraton egyedüli vidéki helyszínét Eger adja. A programkínálat pedig idén is párját ritkító - fogalmazott, hozzátéve, hogy megítélése szerint ezek az alkotások részét képezik az általános műveltségnek.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester szerint filmes hagyományai Egert kötelezik a filmmaraton megrendezésére. Az idei tematika homlokterében a filmzene áll - jelezte, hozzátéve, hogy szeptember 8-án, vasárnap a Sörgyári capriccio bemutatásához kötődően egy cseh napot is szerveznek az Uránia Mozi melletti másik helyszínen, a Kepes Intézet előtt.

Hangsúlyozta: a négyes együttműködésben, a Magyar Nemzeti Filmarchívum, az Agria Film Kft., az Eszterházy Károly Egyetem és az önkormányzat összefogásával megvalósuló eseménysorozat mára szervesen beépült a város kulturális életébe.

Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektorhelyettese a sajtótájékoztatón rámutatott: a műsor összeállításában az intézmény tanárai is részt vettek, sőt, több oktatójuk a bemutatott filmek alkotói stábját is erősíti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!