2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

Kultúra

Szent Hubertus-búcsút és trófeamustrát rendeznek a szentkúti nemzeti kegyhelynél

Szombaton rendezik meg Mátraverebély-Szentkúton az erdészek és vadászok zarándoklatát, a Szent Hubertus-búcsút, amelynek részeként a II. Kelet-cserháti Trófeaszemlét is megtartják. A Hubertus-misét Fejes Antal, a rendház helyettes vezetője mutatja be - tájékoztatta Orosz Lóránt kegyhelyigazgató csütörtökön az MTI-t.

  • Szent Hubertus-búcsút és trófeamustrát rendeznek a szentkúti nemzeti kegyhelynél

Tavaly rendezték meg először, hagyományteremtő szándékkal a Kelet-cserháti Trófeaszemlét, amelynek idén is a Szent Hubertus-ünnepség ad helyet.

Kiválasztják az év legszebb dám- és gímbikáját, két kategóriában, és szakmai konferenciát is rendeznek a Dám szerepe a cserháti nagyvadgazdálkodásban címmel a térség vadgazdálkodását irányító szakemberei számára.

A kegyhelyigazgató elmondta: a 11 órakor kezdődő Szent Hubertus-mise a vadászat és az egyház közös hagyományait képviseli. A liturgia azt sugározza, hogy "tiszteljük a Teremtőt és teremtményeit egyaránt, valamint fogadjuk el a természet rendjét".

Szent Hubertust a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentjeként tisztelik. A szentkúti szerzetesek a mise keretein belül is Isten igéjét hirdetik. Nem arra hívnak fel, hogy a vadász tegye le a fegyvert, hanem arra, hogy aki a maga nemében bizonyos állatokkal szemben az élet ura, az gondolkozzon el az élet értelmén, célján, tisztelettel és etikusan bánjon a vaddal. Ezért áldják meg az elejtett szarvast, a vadállományt, és a vadászokat is.

A rendezvény vadászoknak szól, de délutántól a szervezők szívesen fogadnak minden érdeklődőt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!