2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kultúra

Steindl Imre, az Országház tervezője 180 éve született

Száznyolcvan éve, 1839. október 29-én született Pesten Steindl Imre, a századvég egyik legkiemelkedőbb építésze, az Országház tervezője, akinek főműve Budapest jelképe lett.

  • Steindl Imre, az Országház tervezője 180 éve született

Apja, Steindl Károly jó nevű ékszerész volt. Steindl a budai műegyetemen (akkor József Polytechnikum), majd Bécsben, a Képzőművészeti Akadémián tanult, ahol a kor egyik legjobb építésze és tanára, Friedrich von Schmidt volt a mestere, mellette lett a gótika ismerője és rajongója. A tervezői pálya megkezdése előtt Németországban és Franciaországban műemlékeket tanulmányozott.

Hazatérve 1869-től a budai műegyetem helyettes, majd 1870-től rendes tanára lett, a középkori építészet történetét tanította. Így számos kortársával ellentétben nem kellett magánmegbízatások során elapróznia tehetségét, bérházakat szinte alig tervezett. 1870-ben második díjat nyert a pesti Váci utcai Újvárosháza építésére kiírt pályázaton, s a kivitel alapjául gót stílusú terveit fogadták el. A város kívánságára azonban meg kellett változtatnia a terveket, és ő hihetetlen gyorsasággal készült el az áttervezéssel, így az építkezés zavartalanul folytatódhatott, s az épület 1875-re elkészült az igény szerint már neoreneszánsz stílusban. Steindl érte el, hogy nagyméretű közgyűlési terem épüljön, ma is ez az önkormányzat reprezentatív helyisége.

1880 és 1882 között az állatorvosi egyetem Rottenbiller utcai pavilonjait, majd a régi műegyetem (ma az ELTE Múzeum körúti épületei) újjáépítését is rábízták, ezek nyerstégla burkolatú, neoreneszánsz alkotások, terrakotta díszítésekkel.

Eklektikus művész volt, a magyar historizáló építészet egyik legkiválóbb, egyéni képviselője. Ő tervezte az aradi városházát, a budai kereskedelmi és iparbank székházát, a Margit híd hídfőit, továbbá az első, egyemeletes debreceni Arany Bika szállót. Utolsó műve az erzsébetvárosi Plébániatemplom a Rózsák terén, amely 1895 és 1901 között valósult meg, a neogót templom Zsolnay-kerámia díszeket és Róth Miksa tervezte üvegeket kapott.

Ő volt a kor legtöbbet foglalkoztatott műemlék-restaurátora is, egyebek között restaurálta a szegedi ferences templomot, az iglói és bártfai templomokat. 1870-ben megbízták a vajdahunyadi vár helyreállításával. A munka több volt mint restaurálás, a műemléket Ferenc József számára vadászkastéllyá kellett alakítania. Ez sok, ma durvának tekintett átépítéssel járt, de akkor a műemlékvédelem szabályai megengedőbbek voltak, a munka azonban pénzhiány miatt nem fejeződött be. A kassai dóm, a Szent Erzsébet-székesegyház rekonstrukciója kisebb hiányok pótlásának indult, s teljes újjáépítés lett belőle. 1877 és 1901 között új rendszerben boltoztatta át a templomot, a faragott kövek zömét kicseréltette, de a hiányzó déli torony megépítését nem sikerült elérnie. Budapesten a Belvárosi plébániatemplom szentélyét állította helyre 1889-90-ben.

Fő műve a budapesti Országház. Az 1882-es tervpályázatra beadott neogótikus terveit "a magyar alkotmány és nemzeti öntudat legmegfelelőbb építészeti kifejezésének" minősítették. A mozgalmas tömegű, kőcsipkés, historizáló architektúra logikus belső térrendszert és korszerű épületgépészeti kialakítást rejt. Az épületbelsők kialakítása sokszor reneszánsz és barokk szellemben történt, főleg a hatalmas, egyetlen lendülettel felvezető főlépcső mutatja tervezője téralkotó képességeit. Ő maga így beszélt az épületről: ".arra törekedtem, hogy a középkornak e remek stílusába szerény módon, óvatosan, mint azt a művészet okvetlenül megkívánja, nemzeti és egyéni szellemet hozzak be." 1900-ban a művészeknek adható legelőkelőbb Pro Litteris et Artibus-díjban részesült, akkor már tagja volt a brit és a magyar akadémiának is.

Steindl néhány héttel az Országház 1902. október 8-iki átadása előtt, 1902. augusztus 31-én halt meg Budapesten. Műve a főváros jelképe lett, az Országház Magyarország egyik legnagyobb épülete, hossza 268, szélessége 118 méter, a kupolacsúcs magassága 96 méter. Fontosabb írásaiban saját műveit, a kassai dóm restaurálását, az Országház építését ismertette. Portréja az Országház társalgójában látható.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

2011-ben a főváros akkori vezetése, feljelentést tett a rendőrségen a Bicskén történtek miatt - erről beszélt Tarlós István az ATV-ben. A korábbi főpolgármester emlékeztetett: pár évvel ezelőtt a sértettek Karácsony Gergelyhez fordultak, de a városvezető nem indított vizsgálatot. Közben döntött a bíróság: rács mögött marad a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Filmpremier a Puskinban: Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

Filmpremier a Puskinban: Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

Erdély és Magyarország egyik legjelentősebb arisztokrata családja, a Telekiek sorsa elevenedik meg Major Anita és Margittai Gábor Aranyszőnyeg című dokumentumfilmjében. Az alkotás premierjét február 28-án, szerdán tartja az MCC Magyar Összetartozás Intézete a budapesti Puskin moziban két díszvendég jelenlétében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!