2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Kultúra

Schanda Tamás: Egyre népszerűbb a szakképzés

Jelentősen emelkedett a szakképzést választó fiatalok száma, ami azt is mutatja, hogy a magyar családok vonzónak találják az oktatásnak ezen a területén az elmúlt években megvalósított változtatásokat - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.

  • Schanda Tamás: Egyre népszerűbb a szakképzés

Schanda Tamás emlékeztetett: versenyképessé tették, a gazdasági igényekhez igazították a képzéseket, mintegy 30 százalékkal megemelték az oktatók fizetését, és a diákok is bért vagy ösztöndíjat kapnak a megújult rendszerben.

Egyre népszerűbb a szakképzés a magyar fiatalok körében. Az előzetes adatok alapján a tárca által fenntartott technikumokba, amelyekben a szakmai tudás elsajátítása mellett érettségit is szereznek a diákok, 16 százalékkal, a három év alatt biztos szakmai tudást és tapasztalatot nyújtó, szintén ITM fenntartású szakképző iskolákba pedig 11 százalékkal többen jelentkeztek idén, mint tavaly - közölte Schanda Tamás.

Az államtitkár hozzátette: a szakképzés növekvő elismertsége a kormány törekvéseit igazolja.

"A baloldali kormányok mostohán bántak a szakképzéssel és az abban tanulókkal, dolgozókkal. Mi azonban azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért átalakítottuk a rendszert. A technikumok és szakképző iskolák ma már versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot adnak. A saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket is arra ösztönözzük, hogy vegyenek részt a felnövekvő nemzedék képzésében, ezért is emeltük meg a szakképzésben oktatók - mintegy 32 ezer ember - fizetését átlagosan mintegy 30 százalékkal. Emellett pedig a diákoknak is bért vagy ösztöndíjat biztosítunk" - fejtette ki Schanda Tamás a közleményben.

Az államtitkár elmondta: a technikumok esetében szinte minden ágazatnál nőtt a jelentkezők száma, a legnépszerűbb az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a turizmus, vendéglátás ágazatok voltak. A szakképző iskolákban a cukrász, a kereskedelmi értékesítő és a szakács szakmák voltak a legnépszerűbbek, a legnagyobb növekedést a villanyszerelő szakma esetében tapasztalták.

A teljes szakképzési rendszerre vonatkozó, végleges jelentkezési adatok várhatóan áprilisban állnak majd rendelkezésre.

A szakképzés a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően sokféle életpályát alapozhat meg: a technikumok egyenes utat kínálhatnak a felsőoktatásba, aki mielőbb elhelyezkedne, hamar keresett szakmát szerezhet. A vállalkozásokat a képzésbe egyre inkább bevonó rendszer megbízható elhelyezkedési lehetőségekhez és tisztességes bérekhez segíti a tanulókat - áll az ITM közleményében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!