2022. 07. 03. Vasárnap Kornél, Soma napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Kultúra

Potápi: újraindul a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program

Újraindul a diaszpórát segítő Kőrösi Csoma Sándor-program és a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program a koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Potápi Árpád János sajtótájékoztatón közölte, hogy olyan, a 20. életévüket betöltött, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezését várják, akik elkötelezettek a magyar nemzet iránt és jártasak a közösségszervezésben.

Feladatuk a szórvány- és a diaszpóramagyarság közösségi, szervezeti életének segítése, megújítása - mondta.

Hozzátette: a Kőrösi Csoma Sándor-program 2022/2023-ra meghirdetett kiírásában az északi féltekén 75-en nyerhetnek ösztöndíjat, a Petőfi-programban pedig 50-en.

A pályázatokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, továbbá a www.korosiprogram, valamint a www.petofiprogram.hu oldalakon szerdától legkésőbb július 15. éjfélig. Hiánypótlásra nincs lehetőség - ismertette.

A Miniszterelnökségnek az MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint a fogadószervezetek is csak elektronikus úton nyújthatják be jelentkezésüket.

Az államtitkár emlékeztetett: a 2013-ban indított Kőrősi Csoma Sándor-programban eddig 29 országban 661 ösztöndíjas dolgozott. A kormánypárti politikus a program eredményei között említette, hogy az ösztöndíjasok közreműködésével a többi között új magyar közösségeket fedeztek fel, hétvégi magyar iskolák és cserkészcsapatok alakultak, online oktatási anyagok készületek, magyar nyelvű újságokat alapítottak és egyre többen kezdtek magyarul tanulni.

Potápi Árpád János közölte, hogy a Petőfi-programban 2015-től 308-an vettek részt.

A program részeként a Kárpát-medencében magyar napokat, szavalóversenyeket tartottak, elindult az Egy nap népviseletben elnevezésű kezdeményezés - mondta, hozzátéve, mindenütt megerősödtek a szórványközösségek.

Az államtitkár reményének adott hangot, hogy nemcsak a külhoni magyar szervezetek, hanem az ösztöndíjasok is nyernek a programmal. Utóbbiak tapasztalatait összegezve úgy fogalmazott: "mindenki, aki hazatért, azt mondta, hogy hazaszeretetben és magyarságtudatban megerősödött a program által".

A nemzetpolitikai államtitkárság írásos összegzése kitért arra is, hogy a 2020/21. évi Kőrösi-programban külön hirdették meg a déli félteke országaiba szóló pályázatot, így jelenleg csak az északi féltekén megvalósuló ösztöndíjprogramra hirdetnek pályázati lehetőséget. Beszámoltak arról is, hogy a Petőfi-program országaiból a Kőrösi Csoma Sándor-program országai közé került Bosznia-Hercegovina, Csehország, Észak-Macedónia és Lengyelország.

Azt írták, "célunk, hogy erősítsük a diaszpórában és szórványban élő közösségek magyar identitását, segítsük őket a magyar nyelv fejlesztésében és a magyar kultúra megélésében, valamint szorosabbra fűzzük kapcsolataikat az anyaországgal".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egyre több a nemi erőszak Svédországban

Az ellenzék szerint a szigorúbb büntetéseknek lenne visszatartó ereje, ezért a kereszténydemokraták új törvényjavaslatot terjesztettek be. Bugnyár Zoltán tudósított.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!